Ex-ministrul Finanțelor: Guvernul lui Dodon încearcă să tirajeze o nouă minciună pentru a justifica majorarea prețurilor și a tarifelor

  • 24 Ianuarie 13:28
Ex-ministrul Finanțelor: Guvernul lui Dodon încearcă să tirajeze o nouă minciună pentru a justifica majorarea prețurilor și a tarifelor

Ex-ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a comentat declarațiile premierului Ion Chicu prin care acuză fostul Guvern condus de Maia Sandu ar fi acceptat o condiție impusă de Fondul Monetar Internațional privind majorarea tarifelor la gazele naturale.

„Guvernul lui Dodon încearcă să tirajeze o nouă minciună pentru a justifica majorarea prețurilor și a tarifelor. Premierul de buzunar zice că creșterea tarifelor la energie a fost agreată cu Fondul Monetar Internațional - o minciună gogonată! Acordul stipulează foarte clar că tarifele trebuie stabilite în baza metodologiei și a prețului de cumpărare a gazelor naturale, care la acel moment se aștepta că va scade. De la 1 ianuarie 2020 prețul la gaze într-adevăr a scăzut - de la 235 dolari la 173 dolari, pentru o mie de metri cubi. Oare nu era cazul să scadă şi tariful? Se pare că Guvernul tot încearcă să găsească vinovați că să îndreptaţească deciziile proprii care bat în buzunarul cetățeanului”, a reacționat Natalia Gavriliță pe Facebook.

Menționăm că prim-ministrul Ion Chicu a declarat recent, la un post de televiziune, că Guvernul Sandu a acceptat condiția impusă de FMI pentru creditare de a majora, toamna trecută, tarifele la gazele naturale. „De ce FMI a venit cu o cerere de majorare a tarifului? Pentru că, în vară, când guvernul trecut a convenit și a încheiat un acord cu aceștia, a fost de acord cu condiția ca până la 31 octombrie 2019 să fie majorate tarifele la gaz. Acesta este un angajament pe care țara și l-a luat față de FMI. Pe 20 septembrie, FMI a transferat bani, dar Guvernul nu a făcut-o. Nu reproșez Guvernului că nu a majorat tarifele, îi reproșez că a fost de acord cu această majorare. Nu a fost nevoie să ne asumăm acest angajament, deoarece la acel moment și la sfârșitul lui 2019, Moldovagaz nu acumulase niciun leu datorii către Gazprom”, a spus Chicu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chişinău
4,74 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Thu
6 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
6 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.0890 -0.0096
USD 17.6890 0.0469
RON 3.9937 0.0002
UAH 0.7229 -0.0003
RUB 0.2781 0.0015
Arhivă Radio Chișinău