Ex-ministru de Interne: Primul care a încălcat neutralitatea R.Moldova este Igor Dodon

  • 08 Februarie 2020 09:51
Ex-ministru de Interne: Primul care a încălcat neutralitatea R.Moldova este Igor Dodon

Fostul ministru de interne Victor Catan susține că președintele Igor Dodon, care a cerut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recunoașterea internațională a neutralității militare a Republicii Moldova, este primul care a încălcat neutralitatea Republicii Moldova și că șeful statului promovează politica altui stat, notează IPN.

„Primul care a încălcat neutralitatea Republicii Moldova este Igor Dodon prin faptul că întotdeauna s-a pronunțat că forțele armate ale Federației Ruse trebuie să continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova până la soluționarea definitivă a diferendului transnistrean. Iată pentru acest lucru, președintele, care este garantul suveranității, independenței, integrității teritoriale, el trebuie să ducă răspundere conform articolului 337 din Codul penal trădare de Patrie. Persoanele care dau informații sau promovează o politică a unor state străine dușmănoase față de diplomația, sistemul politic din Moldova, ele pot fi condamnate”, a afirmat fostul ministru în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Ex-ministrul apărării Viorel Cibotaru menționează că planul de obținere a recunoașterii internaționale a neutralității Republicii Moldova a eșuat. Potrivit lui, nimeni nu acceptă această poziție. „Nu există o solidaritate cu această poziție a oficialilor Republicii Moldova și aceasta este o noutate foarte bună. Balonul acesta pe care l-a încercat Partidul Socialiștilor, împreună cu Dodon, să-l umfle și să reprezinte Republica Moldova în acest sens, nu prinde”, susține Viorel Cibotaru.

Comentatorul politic Anatol Țăranu este de părere că declarația ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, precum că „Rusia a intervenit în Transnistria pentru oprirea vărsării de sânge” nu reprezintă poziția personală a ministrului, ci este poziția actualei guvernări, inclusiv a președintelui Igor Dodon. „Prin gura lui Ciocoi a vorbit Dodon. Asta este poziția președintelui Igor Dodon. El, la începutul mandatului său, a depus flori la monumentul cazacilor de la Tighina. Cazacii, care erau persoane în afara legii, mercenari care au comis atrocități, crime de război și acestor oameni Dodon le face cinste, le face onoare, le aduce flori”, a afirmat analistul. În opinia lui, această opinie exprimată de ministrul de externe, în timpul apropiat, trebuie să fie sau corijată de Igor Dodon, sau pusă totalmente pe seama președintelui Dodon.

Anatol Țăranu consideră că Republica Moldova merge cu pași mărunți spre federalizare. „Spre visul de aur al Federației Ruse, fiindcă federalizarea înseamnă controlul absolut al Republicii Moldova prin intermediul Tiraspolului. Moscova instituie un ghidaj direct al Republicii Moldova în sensul unui stat european. „Iată ce ne așteaptă de fapt. Și ceea ce a făcut ministrul – el de fapt a confirmat acest lucru”, a declarat Anatol Țăranu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău