Există riscul ca numărul de cazuri de tuberculoză și HIV să crească în regiune ca urmare a războiului din Ucraina

  • 06 Iunie 2022 13:03
Există riscul ca numărul de cazuri de tuberculoză și HIV să crească în regiune ca urmare a războiului din Ucraina

Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei și malariei a avertizat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de tuberculoză și HIV în Ucraina ca urmare a războiului, relatează luni dpa.

„Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate consecințele pe termen lung ale războiului, dar ne așteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză și HIV în Ucraina și în întreaga regiune”, a declarat directorul fondului, Peters Sands, pentru organizația mass-media germană RND.

„Mișcările importante de refugiați, care trăiesc în adăposturi înghesuite, și întreruperea serviciilor medicale favorizează răspândirea bolilor infecțioase”, a adăugat Sands.

În Ucraina trăiesc circa 260.000 de persoane cu HIV, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Conform Agenției germane de control al bolilor, Institutul Robert Koch, în 2022 Ucraina avea una dintre cele mai mari incidențe de tuberculoză din Europa.

Ucraina se numără, de asemenea, printre țările cu cele mai mari niveluri de tuberculoză multi-rezistentă la medicamente - o variantă a bolii împotriva căreia medicația standard nu mai are efect, conform Agerpres.

În plus, Sands și-a exprimat îngrijorarea față de capacitatea redusă a Ucrainei de a oferi asistență medicală cetățenilor săi.

„Peste 150 de unități sanitare au fost avariate sau distruse, personal medical și pacienți au fost strămutați, răniți sau uciși”, a spus el, adăugând că mulți oameni nu mai au acces la asistență medicală, iar programele de prevenire și tratament au fost întrerupte.

„Pentru bolnavii de tuberculoză și persoanele cu HIV, această situație le pune viața în pericol, deoarece aceste persoane se bazează pe medicație continuă”, a avertizat Sands.

„Susținem cu tărie înființarea unui coridor umanitar protejat astfel încât proviziile medicale să poată fi livrate și oamenii care doresc să părăsească zona de conflict să poată face acest lucru”, a mai spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău