Există acționari netransparenți în unele bănci comerciale, iar scoaterea la iveală a beneficiarilor decurge anevoios
-
26 Iulie 2018 14:04
Procesul de transparentizare a acționariatului băncilor este unul anevoios și dificil, recunoaște vice-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Cristina Harea. Discuții pe marginea acestui subiect au avut loc în cadrul prezentării Monitorului financiar al Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Deși procedura a fost inițiată acum doi ani și au fost adoptate și aplicate până acum noi legi pentru a scoate la iveală toți beneficiarii reali ai băncilor, încă există acționari netransparenți, după cum a constatat și ultima misiune de monitorizare a Fondului Monetar Internațional.
Transparentizarea structurii de proprietate la toate băncile și cunoașterea acționarilor până la ultimul beneficiar este o acțiune prioritară, potrivit autorităților din domeniu, prevăzută în contextul reformării sistemului bancar.
În perioada 2016-2017 accentul s-a pus pe cele mai mari bănci din sector, iar în acest an s-a trecut la băncile medii și mici ai căror acționari nu s-au conformat cerințelor stabilite. Sancțiunile aplicate de BNM unor bănci în ultima perioadă confirmă nerespectarea unor cerințe ce țin de transparența și calitatea acționarilor, fapt constatat și de ultima misiune de evaluare a FMI, a subliniat Dumitru Pîntea, analist al Centrului Expert-Grup.
„Per ansamblu, evaluarea recunoaște angajamentul ferm al autorităților în ceea ce privește implementarea reformelor, dar ridică și anumite semne de întrebare legate de ridicarea administrării temporare la cea de-a doua bancă din sector, identificarea și eliminarea tuturor acționarilor necorespunzători. Din sancțiunile aplicate în ultimul timp de Banca Națională, putem constata că în continuare există acționari netransparenți în unele bănci comerciale și situația nu s-a finalizat.”
Procesul de transparentizare a acționariatului este anevoios, a remarcat vice-guvernatorul Băncii Naționale, Cristina Harea. Ea a explicat că partea cea mai dificilă este eliminarea din sistem a acționarilor care încalcă legea.
„Noi de fapt vrem să impunem în Moldova și am impus niște norme internaționale de verificări sau de screening calitativ al acționarilor. Ce este deosebit în acest proces? Atunci când sunt depistați sau evaluați acești acționari găsiți în încălcare de lege sau neconformi, cum sunt ei scoși din sistem sau forțați afară din sistem – aici apare problema. Și tocmai aici a venit acea lege de vânzare forțată a acțiunilor.”
Expert-Grup mai constată în Monitorul său financiar că investigarea ineficientă a furtului miliardului și recuperarea lentă a banilor fraudați afectează în continuare imaginea întregului sistem bancar moldovenesc. Experții atrag atenția asupra faptului că recenta Strategie de recuperare a bunurilor fraudate din sistemul bancar, făcută publică de CNA, nu prevede un rol determinant pentru BNM, iar agenția de investigații Kroll pare să fie lăsată pe dinafară, deși a avut un rol determinant în investigarea modului în care s-a realizat frauda bancară de proporții.