EXERȚI | Despre strategia Federației Ruse în războiul cu Ucraina și oportunitatea pentru Republica Moldova

  • 24 Decembrie 2022 09:30
EXERȚI | Despre strategia Federației Ruse în războiul cu Ucraina și oportunitatea pentru Republica Moldova

Federația Rusă și-a modificat strategia în războiul său din Ucraina. Rusia pare să urmărească ceea ce Jacquel E. Whitt ar numi ”victorie prin a nu pierde” (winning by not losing). Dacă aceasta este miza Rusiei, atunci modul în care strategia sa este executată pare a fi greșit, iar pentru Republica Moldova această strategie a Rusiei ar putea reprezenta o oportunitate, potrivit experților Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, transmite Radio Chișinău.

La moment, Rusia nu pare ca ar avea forțe instruite, motivate și dotate care să poată anihila armata Ucraineană. În același timp, conducerea rusă nu poate să-și permită să recunoască o înfrângere pe câmpul de luptă pentru că aceasta ar pune în pericol însăși regimul actual. În acest context, strategia de ”victorie prin a nu pierde” pare a fi cea mai potrivită și unica aparent fezabilă pentru Federația Rusă, explică sursa citată.

Suportul din Vest pentru Ucraina, cel mai probabil va continua, pentru că actualul război din Ucraina este un război al valorilor democratice împotriva celor autocratice, iar valorile stau la baza intereselor naționale. Însă, strategia Rusiei va eșua doar cu condiția că presiunile actuale asupra Rusiei sunt menținute, mai ales presiunile pe câmpul de luptă, subliniază experții PISA.

Această strategie oferă mai multe oportunități decât riscuri pentru sistemul de securitate și apărare a Moldovei, cea mai mare oportunitate fiind timpul avut la dispoziție. Republica Moldova deja abordează multe din aspectele pregătirii sistemului național de securitate și apărare, inclusiv reziliența națională. Mai mult, Moldova ar putea merge la următorul pas – dezvoltarea principiilor rezistenței naționale. 

„Moldova își diversifică sursele de energie, investește mai mult în apărare, intensifică relațiile cu partenerii, încearcă să îmbunătățească comunicarea strategică pentru a expune vulnerabilitățile și propaganda Rusiei.

Dar cel mai important este, probabil, efortul de a îmbunătăți reziliența națională. Acesta este un aspect foarte important, care durează și necesită mult efort, dar care cu siguranță va face Moldova mai puțin vulnerabilă influenței Rusiei. Mai mult, în cazul în care există indicii că reziliența națională se îmbunătățește, Moldova ar putea merge la următorul pas – dezvoltarea principiilor rezistenței naționale.

Cu alte cuvinte, strategia Rusiei de ”victorie prin a nu pierde” oferă careva oportunități Republicii Moldova și aceste oportunități trebuie folosite eficient”, subliniază experții PISA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău