Exercițiul consular UNITY | La Chișinău a fost simulat, în premieră, un accident de tren cu foarte multe victime (FOTO)

  • 06 Septembrie 2018 15:31
0%
00:00:00
00:00:00

Un exercițiu menit să sporească capacitățile comune ale echipelor consulare mobile și a celor de intervenție din R. Moldova și România într-o situație de criză s-a desfășurat astăzi la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de ministerul de Externe de la București, Ambasada României la Chișinău, conducerea și echipe de intervenție SMURD, pompieri din R. Moldova, observatori din Austria și din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Exercițiul s-a desfășurat în incinta Detașamentului Căutare-Salvare din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Chișinău. Salvatorii au simulat intervenția în cazul unui accident feroviar, soldat cu morți și răniți, în raionul Ungheni, la granița cu România. Pentru acest exercițiu, a fost transportat din România Camionul- Centru Pilot de Simulare Mobil SMURD, unic deocamdată și construit la comandă, care permite simularea în mediul virtual a unei situații de criză și instruirea membrilor echipei de intervenție, a comunicat Emilia Duruț, medic SMURD din Târgu Mureș.

„Va fi simulată situația unui accident feroviar în care un tren de pasageri va intra în coliziune frontală cu un tren de marfă,  încărcat cu o substanță toxică. Trenul de pasageri vine dinspre România, cu pasageri și din străinătate. În afară că echipele locale vor interveni pentru a rezolva situație, vor exista și probleme consulare, cu mai mulți pacienți victime din străinătate”.

La eveniment a participat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne din România, Raed Arafat.

„Este o premieră în care simulăm existența unui accident grav, cu foarte multe victime, inclusiv decedați și răniți grav unde forțele din R. Moldova intervin primele, după care vine sprijin și din partea României, având în vedere că presupusul accident este la granița cu România. Testăm modul de colaborare pentru a stabili procedurile de lucru în viitor”.

Ambasadorul R. Moldova la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat necesitatea cooperării atât în plan intern, cât și între instituțiile din România și R. Moldova.

„Dorim să testăm cooperare atât pe plan intern Ministerul Afacerilor Externe din România cu ISU și cu DSU, cât  și modul în care într-o situație potențial reală cum vor fi autoritățile celor două state în măsură să interacționeze în ideea de a salva vieți, de a avea o acțiune eficientă”.

Exercițiul consular UNITY a reprezentat o verificare a tuturor procedurilor existente la nivelul celulelor de criză ale autorităților române, care de la înființarea lor au gestionat peste 50 de crize consulare deosebit de grave, printre care evacuări din zone de conflict sau accidente cu foarte mulți cetățeni implicați, a menționat directorul general al Departamentului Consular al României, Bogdan Stănescu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău