Exercițiu NATO în România, în organizarea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA. Operațiune de desant aerian cu peste 2.000 de parașutiști

  • 01 Mai 13:25
Exercițiu NATO în România, în organizarea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA. Operațiune de desant aerian cu peste 2.000 de parașutiști

România participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice la un exercițiu multinațional organizat, în luna mai, de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa. SWIFT RESPONSE 24 presupune recuperarea unei baze militare ocupate, fiind una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după Al Doilea Război Mondial, informează News.ro.

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că 5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). România participă la acest exercițiu cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice, scrie Hotnews.ro.

 „SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon. Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române”, au precizat reprezentanții MApN.

Ei au adăugat că, în timpul exercițiului, va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Exercițiu în mai multe baze aeriene

„Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, se vor folosi facilități ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș”, a menționat sursa citată.

MApN a mai afirmat că militari și coloane de tehnică de luptă, însoțite de echipaje de poliție militară, se vor deplasa, începând de marți, pe căi rutiere din țara noastră către facilitățile de instrucție de mai sus.

SWIFT RESPONSE 24 este condus de Corpul V al Forțelor Terestre ale Statelor Unite și presupune operațiuni aeriene comune pentru creșterea gradului de pregătire și de interoperabilitate cu forțele aliate, contribuind la eforturile de descurajare ale NATO. Exercițiul implică aproximativ 3.650 de militari din SUA și 9.500 din statele aliate și partenere, fiind programat să înceapă cu operații aeriene și de desant.

Anul acesta, SWIFT RESPONSE este conexat cu exercițiile naționale QUADRIGA SOUTH din Germania, DACIA 24 din România și SPRING STRIKE din Suedia.

Exercițiul se desfășoară în perioada 28 martie - 31 mai, include peste 40.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere și este cel mai mare exercițiu al armatei americane din Europa. Acesta urmărește dezvoltarea instruirii în format aliat și consolidarea capacității de apărare a Alianței, fiind conexat cu exercițiul STEADFAST DEFENDER 24 al NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău