Exerciții navale comune ruso-chineze în Marea Chinei de Sud

  • 12 Septembrie 2016 19:59
Exerciții navale comune ruso-chineze în Marea Chinei de Sud

China și Rusia vor începe luni aplicații navale comune în Marea Chinei de Sud, la două luni după ce o instanță internațională a decis că Beijingul nu are baze legale pentru a-și susține revendicările de extindere a teritoriului maritim în zonă, o nouă demonstrație de forță a militarilor într-o zonă contestată de mai multe țări riverane.Aceste exerciții,…

China și Rusia vor începe luni aplicații navale comune în Marea Chinei de Sud, la două luni după ce o instanță internațională a decis că Beijingul nu are baze legale pentru a-și susține revendicările de extindere a teritoriului maritim în zonă, o nouă demonstrație de forță a militarilor într-o zonă contestată de mai multe țări riverane.

Aceste exerciții, ce se vor desfășura în largul coastei provinciei chineze Guangdong, vor include nave de suprafață și submarine, avioane, elicoptere ale forțelor aeronavale și blindate amfibii ale celor două țări, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al marinei chineze, Liang Yang.

Timp de opt zile, cele două țări se vor concentra în principal asupra simulării unor acțiuni comune de apărare aeriană, antisubmarină, căutare și salvare pe mare, precum și "de preluare a controlului" asupra unor insule și recife, a indicat acesta.

"În raport cu exercițiile precedente, acestea sunt mai aprofundate și mai extinse în termeni de organizare, de misiuni și de comandamente", a subliniat el.

China, care revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, a construit acolo insule artificiale capabile să găzduiască infrastructuri militare. Experții au avertizat că Beijingul și-ar putea crește prezența militară în apele în litigiu pentru a-și arăta poziția fermă în această problemă.

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga decisese în luna iulie că Beijingul nu are niciun drept istoric din punct de vedere juridic să pretindă extinderea spațiului său maritim în disputa cu Filipinele. China a contestat decizia, declarând-o "nulă și neavenită". Beijingul a amenințat că va reacționa în mod "decisiv" în cazul în care alte țări vor adopta "măsuri provocatoare împotriva intereselor securității Chinei".

SUA desfășoară frecvent nave de război în regiune în numele apărării libertății de navigație, scrie AFP.

În urma lansării relațiilor strânse între președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping, cele două țări au organizat deja manevre aeriene și navale în luna august în largul Extremului Orient rus. În mai 2015, cele două state organizaseră primele lor manevre comune în Marea Neagră și în Mediterană, zonele cele mai îndepărtate la care a participat vreodată marina chineză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău