Exerciții militare moldo-americane la Bălți

  • 09 Martie 2016 18:35
Exerciții militare moldo-americane la Bălți

Circa 130 de militari din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii participă, în perioada 6-19 martie 2016, la un exercițiu bilateral, numit sugestiv „Agile Hunter 2016”.

Evenimentul se desfășoară la centrul de instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălți și are drept scop consolidarea capacității miliarilor moldoveni de a aborda în mod eficient amenințările unui război hibrid și de a coopera cu partenerii.

Aplicațiile sunt coordonate de colonelul Valeriu Chilaru, potrivit căruia scopul exercițiului este antrenarea subunităților din Armata Națională și armata americană pentru testarea interoperabilității, precum și schimbul de experiență dintre militari.

Armata Națională a detașat la exercițiu ofițeri și subofițeri din Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ștefan cel Mare”, „Dacia”, dar și din Batalionul 22 de menținere a păcii.

Militarii participanți la exercițiu vor executa misiuni de patrulare, deplasare pe câmpul de luptă, cercetare a rutelor și unor arii și obiective importante, precum și amenajare a unor posturi de observare.
Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, declara recent pentru Radio Chișinău că îmbunătățirea interoperabilității dintre militarii americani și cei din Republica Moldova pe timp de pace le-ar permite celor două țări să coopereze mai eficient în timpul unor conflicte. Potrivit lui Anatol Șalaru, cooperarea cu țările membre ale NATO, inclusiv cu România, va contribui la dezvoltarea interoperabilității și a experienței Armatei Naționale a Moldovei, în condițiile în care pericolul unui conflict în regiune este posibil.

Importanța cooperării forțelor armate din Republica Moldova și Statele Unite a fost confirmată și de Secretarul Forțelor Navale americane, Ray Mabus, aflat la finele anului trecut într-o vizită oficială la Chișinău. Ray Mabus afirma atunci  că vizita sa în Republica Moldova reprezintă o dovadă a importanței țării noastre în zona Mării Negre, iar o cooperare dintre armata Republicii Moldova și Forțele Navale ale SUA, are drept scop sporirea capacității de apărare a țării.

Aplicațiile, care au început la 6 martie, la centrul de instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălți, și se vor încheia pe 19 martie, fac parte dintr-un program de instruire, care va dura circa patru ani.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău