Exerciții militare în Iran: rachete trase asupra unor ținte pe mare

  • 16 Ianuarie 2021 16:43

Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului iranian, au efectuat trageri cu rachete balistice asupra unor ținte în Oceanul Indian în cadrul unor exerciții militare, a indicat sâmbătă site-ul acestora Sepahnews, potrivit AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Rachetele au vizat "nave de război inamice și le-au distrus la 1.800 km" distanță, conform site-ului.

Exercițiile, care au început vineri și se vor încheia sâmbătă, au loc în centrul Iranului cu ținte situate în "nordul Oceanului Indian", au indicat Gardienii Revoluției.

O înregistrare video difuzată de televiziunea publică arată lansarea a două rachete și apoi ținte lovite pe mare.

Generalul Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, a fost prezent în a doua zi a exercițiilor, precum și șeful Gardienilor Revoluției, generalul Hossein Salami, și șeful ramurii aerospațiale a Gardienilor, Amirali Hajizadeh.

Utilizarea "rachetelor cu rază lungă de acțiune servește pentru a arăta că, dacă inamicii prezintă o intenție rea împotriva intereselor noastre naționale, a rutelor comerciale maritime sau terestre, ei vor fi luați la țintă și distruși", a declarat generalul Bagheri, citat de Sepahnews.

"Nu avem intenția de a efectua niciun fel de atac", a adăugat el, subliniind că exercițiile militare arată că Iranul este pregătit să se apere "cu toată forța" împotriva oricărui agresor.

Supranumite "Marele Profet 15" ( 'Great Prophet 15') exercițiile militare prezintă o "nouă generație" de rachete balistice sol-sol, potrivit Gardienilor Revoluției.

Manevrele au inclus vineri un atac cu dronă asupra unui sistem de apărare antirachetă, urmat de lansarea unui baraj de rachete balistice de tipurile Zolfaghar, Zelzal și Dezful", potrivit Sepahnews.

Aceste exerciții intervin după manevre desfășurate timp de două zile săptămâna aceasta de marina iraniană în Golful Oman și după un alt exercițiu cu drone de 48 de ore efectuat de armată începând cu 5 ianuarie.

Exercițiul cu drone a avut loc la două zile după împlinirea unui an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american cu drone în Irak, pentru care Teheranul promisese răzbunare.

Manevrele efectuate de Iran intervin pe fondul tensiunilor crescute cu SUA, în contextul în care administrația președintelui aflat la final de mandat Donald Trump a dus o politică de "presiune maximă" față de Teheran.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău