Exerciții militare de amploare în România și în zona Marii Negre: 40.000 de militari din peste 20 de state NATO și partenere

  • 20 Aprilie 2017 12:11
Exerciții militare de amploare în România și în zona Marii Negre: 40.000 de militari din peste 20 de state NATO și partenere

Nu mai puțin de 18 exerciții militare internaționale se vor desfășura între iunie și august în România și regiunea Mării Negre și la care vor participă 40.000 de militari din peste 20 de state aliate și partenere.

Circa 15.000 de militari români, cu peste 2.000 de mijloace tehnice, vor luă parte la aceste exerciții, atât în România, cât și în țările învecinate. În acest timp, americanii scriu că bază de la Mihail Kogălniceanu are un rol crucial în pregătirea exercițiilor, iar Forțele Aeriene SUA au trimis, în premieră, în Europa avioane de vânătoare de generația a 5-a F-35 ce ar putea ajunge și în România, scrie Hotnews.ro.

"În perioadă iunie-august se vor desfășura, în regiunea Mării Negre, 18 exerciții internaționale, la care 40.000 de militari din peste 20 de țări aliate și partenere vor participă la activități de instruire comună pentru apărarea colectivă, de testare și dezvoltare a capacităților de apărare și descurajare și creșterea interoperabilității forțelor", a transmis Mapn l;a solicitarea HotNews.ro.

"Aproximativ 15.000 de militari români, cu peste 2.000 de mijloace tehnice, vor luă parte la aceste acțiuni militare, atât pe teritoriul național, cât și în țările învecinate", se arată în răspunsul Mapn.

Cel mai mare exercițiu NATO de anul acesta, Noble Jump (NOJP 17), se va desfășura în luna iunie și va testa capacitățile operaționale ale elementelor forței NATO cu nivel ridicat de operativitate (VJTF) și capabilitățile implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO (RAP) în România și Bulgaria.

În luna iulie, se va desfășura în Bulgaria, România și Ungaria exercițiul Saber Guardian 2017 (SG 17). SG 17 este unul dintre cele mai mari exerciții desfășurate în această regiune, cu peste 25.000 de militari și 3.000 de mijloace tehnice din peste 20 de țări aliate și partenere, fiind condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), transmite Mapn.

Pe timpul SG 17, militarii vor execută o gamă largă de acțiuni în context multinațional, interarme și întrunit-asalt aerian, marșuri tactice, forțare cursuri de apa, conducerea focului, manevre și trageri reale cu tehnică tuturor categoriilor de forțe, evacuare medicală și tratamentul răniților.

"SG 17 contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, la consolidarea interoperabilității sub o comandă unică, prin execuția unei game complete de misiuni militare în sprijinul securității și stabilității în regiunea Mării Negre", mai arată reprezentanții Mapn.

"Forțele române participante la aceste exerciții își vor testa capacitatea de reacție și asigurarea sprijinului națiunii gazdă pentru forțele multinaționale dislocate, conform angajamentelor asumate", potrivit Mapn.

Bază de la Mihail Kogălniceanu, crucială pentru americani

Bază militară de la Mihail Kogălniceanu are un rol crucial că hub al forțelor americane înaintea marilor exerciții din această vară, scrie publicația Stars and Stripes a Departamentului de Apărare SUA.

Publicația amintește deja de trupele ajunse în primăvară în România, dotate cu tancuri M1 Abrams, vehicule blindate Bradley și obuzierele M109A6 Paladin.

F-35 în România?

În același timp, publicația amintește de desfășurarea în premieră pentru mai multe săptămâni a unui număr redus de avioane de luptă F-35A Lightning ÎI în Europa, unde vor participă la antrenamente cu alte avioane militare ale forțelor NATO.

Stars and Stripes scrie că avioanele de vânătoare vor participă la multiple exerciții militare în Europan, "din Estonia până în România".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău