Exerciții comune ale forțelor aeropurtate din Rusia și Belarus

  • 07 Martie 2021 18:40
Exerciții comune ale forțelor aeropurtate din Rusia și Belarus

Forțele aeropurtate și de operațiuni speciale din Rusia și Belarus vor efectua două exerciții tactice comune în luna martie, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Interfax, preluat de Agerpres.

Primul exercițiu este preconizat să aibă loc în perioada 9-20 martie în regiunea rusă Ulianovsk (districtul Povoljie), fiind axat pe "teme de menținere a păcii", iar cel de-a doilea - pe teritoriul Republicii Belarus, din 15 până pe 27 martie, concentrat pe coordonarea celor două armate în desfășurarea de acțiuni comune defensive și de atac pe timp de noapte și de zi, se menționează în text.

"Sosirea forțelor belaruse în Rusia pentru primul exercțiu este așteptată în data de 9 martie. După formarea unei unități combinate de parașutiști din cele două țări, timp de o săptămână vor fi simulate acțiuni pentru coordonarea lor pe teren", specifică Ministerul rus al Apărării, precizând că faza activă a acestui exercițiu se va desfășura în perioada16-19 martie.

Rusia, potrivit acestuia, participă la acest exercițiu cu 400 de militari și aproximativ 100 de echipamente militare ale Brigăzii aeropurtate de asalt din Ulianovsk. Din partea belarusă, 80 de militari ai unității aeropurtate și de operațiuni speciale cu baza în Brest.

În plus, vor fi angrenate două elicoptere de atac Mi-24 și șase elicoptere de transport Mi-8AMTȘ din Districtul militar Centru al Federației Ruse.

Ministerul Apărării rus mai precizează că primul exercițiu tactic ruso-belarus din 2021 se va desfășura la centrul de antrenament 'Polivno' din regiunea Ulianovsk. Exercițiul va fi supervizat de comandantul Unității de asalt de gardă din Ulianovski, locotenent-colonelul Vladimir Seliviorstov.

În paralel, în perioada 15-27 martie, la centrul de antrenament 'Osipoviciski' din regiunea Minsk (Belarus), va fi organizat un alt exercițiu comun al forțelor armate ale celor două țări. "Unitățile de parașutiști ruși și belaruși vor pune la punct acțiuni speciale comune ale unui batalion aeropurtat întărit în defensivă și ofensivă, pe timp de zi și pe timp de noapte", se arată în comunicatul de presă.

La cel de-al doilea exercițiu, din partea Rusiei vor participa 90 de militari ai Regimentului aeropurtat de asalt din cadrul diviziei din Pskov. Din partea belarusă, peste 400 de parașutiști și circa 100 de echipamente de tehnică militară din cadrul unității aeropurtate din Vitebsk.

Anterior, presa rusă comunicase că, la 5 martie, la Moscova, au avut loc negocieri între miniștrii apărării rus și belarus, Serghei Șoigu, respectiv Viktor Hrenin, în cadrul cărora a fost discutat un plan de măsuri de cooperare militară ale coaliției pe 2021.

Generalul de armată Serghei Șoigu a spus că cele mai ample manevre comune dintre cele două țări vor fi 'Zapad-2021', preconizate în septembrie, iar Rusia și Belarus au planificat activități de colaborare militară și în cadrul Organizației de cooperare de la Shanghai, CSI și Tratatului de securitate colectivă.

Referitor la discuțiile de vineri, ministrul rus al apărării a specificat că principala temă a vizat colaborarea privind sistemul comun de apărare antiaeriană al Rusiei și Belarus.

În finalul acestor convorbiri, Ministerul Apărării rus a indicat că cei doi miniștri au convenit asupra înființării a trei centre de instruire pentru pregătirea comună a personalului militar. Două dintre ele vor fi desfășurate în Federația Rusă (regiunile Nijni Novgorod și Kaliningrad), iar al treilea în Belarus (regiunea Grodno).

La începutul lunii martie, președintele Aleksandr Lukașenko a declarat că el consideră oportun desfășurarea unor avioane rusești pentru activități comune.

La 16 februarie, premierul rus Mihail Mișustin dăduse dispoziție ca Ministerul Apărării împreună cu Ministerul de Externe să angajeze negocieri cu Minskul privind prelungirea utilizării a două facilități militare de către armata rusă pe teritoriul belarus.

Din 1995, în Belarus sunt amplasate două instalații militare ruse - al 43-lea nod de comunicare al Flotei ruse 'Vileika' și stația radar 'Volga', parte a sistemului rus de avertizare privind un eventual atac cu rachete.

În plus, Ministerul de Interne din Belarus și Rosgvardia - Garda Națională din Rusia înființată de președintele rus Vladimir Putin în 2016 pentru reprimarea manifestațiilor - au convenit sa coopereze pe fondul protestelor în protecția ordinii și securității publice, precum și în lupta împotriva terorismului și extremismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău