Executorii judecătorești vor fi obligați să preia în maximum trei zile mașinile reținute de către poliție

  • 08 Mai 2018 19:05
Executorii judecătorești vor fi obligați să preia în maximum trei zile mașinile reținute de către poliție

Executorii judecătorești ar putea să fie obligați să preia în maxim trei zile mașinile reținute de poliție la solicitarea lor. Codul de executare și Legea privind executorii judecătorești ar putea să fie modificate.

Mai exact, proiectul prevede stabilirea termenului de trei zile lucrătoare de reținere a mijloacelor de transport depistate, termen în care executorul judecătoresc poate să o ridice și să o plaseze pentru păstrare la o parcare specializată sau în alt loc, la discreția sa, pentru perioada necesară executării documentului executoriu, scrie Bizlaw.

În cazul în care unitatea de transport nu va fi ridicată se propune ca acesta să fie restituită proprietarului sau posesorului legal. Autorii inițiativei susțin că, din practica existentă, s-a stabilit că în lipsa unui termen de reținere a mijloacelor de transport executorii judecătorești nu întreprind careva măsuri pentru a le ridica. Preluarea acestora este necesară în cazul autoritățile care nu dețin spațiu necesar pentru staționarea mijloacelor de transport și dotarea corespunzătoare a acestora. Astfel, aceștia consideră că stabilirea unui termen de reținere de trei zile lucrătoare va responsabiliza executorii judecătorești, care vor întreprinde anumite acțiuni pentru a valorifica unitățile de transport depistate.

Pentru perioada anului 2017, în temeiul încheierilor judecătorești, Poliția de Frontieră a reținut 1.360 de mijloace de transport, paza și integritatea cărora a fost efectuată de către personalul acesteia.

O altă condiție, ce a stat la baza elaborării proiectului, este că în practică mai sunt întâlnite situații când, de către organele afacerilor interne, sunt reținute mijloace de transport în privința cărora a fost ridicată măsura de asigurare a executării, fapt despre care executorii nu informează autoritățile corespunzătoare.

Astfel, se propune ca executorii judecătorești să fie obligați să remită imediat în adresa organului afacerilor interne încheierea de ridicare a măsurilor de asigurare a executării pentru documentele executorii executate în cadrul procedurii de executare a cărora a emis încheieri de declarare în căutare a mijloacelor de transport.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău