Executivul a aprobat semnarea unui memorandum dintre R. Moldova și România privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrice

  • 06 Decembrie 2023 13:39
Executivul a aprobat semnarea unui memorandum dintre R. Moldova și România privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrice

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea unui Memorandum dintre Chișinău și București privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România, informează Radio Chișinău.

Scopul Memorandumului este de a crea cadrul necesar unei cooperări în domeniul energiei și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung.

În sectorul gazelor naturale, Memorandumul care urmează să fie negociat și semnat, prevede creșterea capacității de transport a gazelor naturale, precum și examinarea posibilității extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport al gazelor - Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.

Suplimentar, urmează a fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare/stocare gaze naturale.

În sectorul energiei electrice, în contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea proiectelor de importanță strategică precum, Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni – Republica Moldova (cu extinderea stației Strășeni) și o stație electrică de pe teritoriul României stabilită de „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.

Urmare a semnării Memorandumului, urmează a fi asigurate condițiile desemnării „OPCOM” SA în temeiul legislației Republicii Moldova, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor.

Suplimentar, urmare a semnării Memorandumului va fi posibilă preluarea de către operatorul sistemului de transport al energiei electrice ÎS „Moldelectrica” în blocul de reglaj al CNTEE „Transelectrica” SA, în cadrul operării interconexiunilor cu ENTSO-E, respectiv integrarea ÎS „Moldelectrica” în Piața de Echilibrarea administrată de către CNTEE „Transelectrica” SA. Totodată urmează a fi stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem prin accesarea de către ÎS „Moldelectrica” a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA.

Documentul urmărește implementarea obiectivelor de politică energetică ale Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectării cu statele învecinate și întărirea acestora cu partenerii din cadrul Comunității Energiei, în special cu Republica Moldova, urmărind crearea premiselor privind integrarea piețelor de energie locale în piața unică europeană.

Amintim că în prezent Rep. Moldova are posibilitatea de a importa energie electrică din România și Uniunea Europeană, după ce sistemul național a fost sincronizat la cel european, în primăvara anului trecut.

Între Rep. Moldova și România există însă numai câteva linii de tensiune medii, care pot transporta energie într-o cantitate limitată și la distanțe mici.

Pentru a importa curent electric din România, Republica Moldova folosește în continuare  o linie de înaltă tensiune care trece prin regiunea transnistreană, pe la Centrala de la Cuciurgan aflată sub controlul Tiraspolului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău