Executivul a aprobat proiectul de lege privind instrumentalizarea cauzelor penale în lipsa persoanei vizate

  • 01 Iunie 2022 17:24
Executivul a aprobat proiectul de lege privind instrumentalizarea cauzelor penale în lipsa persoanei vizate

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea cadrului legislativ în sensul instrumentării cauzelor penale în lipsa persoanei vizate – o practică aplicată în România, Ucraina și Georgia.

În baza sentințelor emise de instanțe, autoritățile vor putea confisca bunurile celor vizați, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, într-o conferință de presă la Guvern:

Prima este situația când persoana se sustrage de la răspunderea penală și fuge din țară, iar procurorul cunoaște locul aflării acestuia. În acest caz, acuzatorul se adresează prin comisie rogatorie autorităților din statul respectiv pentru a fi înaintată acuzarea. (...) Și a doua situație atunci când nu este stabilit locul de aflare a învinuitului sau a fost adresată o comisie rogatorie, însă aceasta nu a fost executată de către autoritățile statului străin din diferite motive. În această situație, procurorul poate solicita judecătorului de instrucție autorizarea finalizării urmăririi penale. (...) Emiterea sentințelor judecătorești de condamnare pe marginea cauzelor inițiate constituie o premisă și pentru confiscarea bunurilor persoanelor din cauzele respective.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău