Executarea fondurilor asigurării medicale în 2022: S-au alocat mai mulți bani pentru medicamente compensate, inclusiv per rețetă

  • 09 Iunie 2023 18:40
Executarea fondurilor asigurării medicale în 2022: S-au alocat mai mulți bani pentru medicamente compensate, inclusiv per rețetă

Grație perfecționării cadrului legislativ, în anul 2022 s-a reușit creșterea cu 20% a cheltuielilor pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, cu 15% – pentru fiecare beneficiar în parte și cu 10,6% – per rețetă. Datele au fost prezentate în cadrul examinării în plenul legislativului a raportului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) și a raportului auditului financiar asupra acestuia, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a subliniat în raportul prezentat că în anul 2022, cele  mai mari cheltuieli ale FAOAM au fost direcționate pentru acordarea serviciilor medicale necesare populației, pentru măsuri de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, pentru majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare, pentru compensarea medicamentelor, pentru servicii medicale prestate cetățenilor refugiați din Ucraina ș.a.

Astfel, executarea Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2022 a constituit la partea de venituri 12,639 de miliarde de lei sau la nivel de 100,6% în raport cu prevederile anuale și la partea de cheltuieli – 11,963 de miliarde de lei sau la nivel de 93,2% față de suma rectificată. Executarea FAOAM s-a încheiat cu un excedent în sumă de 676,224 de milioane de lei. Soldul fondurilor, la sfârșitul anului trecut, a constituit 1,35 de miliarde de lei, care s-a format preponderent datorită unor economii justificate, făcute de CNAM. Resursele respective sunt utilizate inclusiv pentru achitarea în avans a serviciilor contractate.

Potrivit constatărilor misiunii de audit al Curții de Conturi, raportul Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală oferă o imagine corectă și conformă cadrului de raportare financiară.

De menționat că, în anul trecut, cota procentuală a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost menținută la nivelul stabilit în 2015 – în mărime de 9%. Pentru cei care se asigură în mod individual și care au procurat prima de asigurare medicală obligatorie până pe 31 martie, au fost oferite reduceri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău