Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, singurul învinuit de expulzarea profesorilor turci. Dosarul a fost trimis în judecată

  • 05 Februarie 2020 10:34
Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, singurul învinuit de expulzarea profesorilor turci. Dosarul a fost trimis în judecată

Un fost director al Serviciului de Informații și Securitate este singurul învinuit în cazul expulzării profesorilor turci. Procurorii au trimis dosarul în judecată și au decis să-i scoată de sub acuzare pe doi ex-vicedirectori ai SIS și pe șefa Biroului de Migrație și Azil. Mai multe detalii are Radu Osipov.

Procurorul General Alexandr Stoianoglo nu a dat numele fostului director al SIS care figurează drept învinuit, însă, în acea perioadă, în funcție se afla Vasile Botnari, un apropiat al Partidului Democrat. Potrivit lui Stoianoglo, fostul șef de la securitate a fost responsabil de coordonarea acțiunii de reținere și expulzare a profesorilor.

SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare a profesorilor, în lipsa unei solicitări scrise din parte Biroului de Migrație și Azil. Astfel, întreaga acțiune a fost coordonată și dirijată de către învinuit care deținea funcția de director.”

În timpul anchetei, fostul director SIS nu a recunoscut că a încălcat legea. El a fost cercetat în stare de libertate.

În septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori și angajați ai liceului Orizont,  au fost reținuți în locuințele lor și au fost trimiși cu forța în Turcia. Serviciul de Informații și Biroul de Migrație și Azil și-au motivat decizia prin faptul că profesorii ar avea legături cu organizații teroriste și că ar fi prezentat pericol pentru securitatea națională.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rep. Moldova în acest caz, Chișinăul fiind obligat să le plătească profesorilor expulzați câte 25.000 de euro. Ministerul Justiției i-a cerut instanței ca despăgubirea să fie plătită de fostul șef al SIS.

Reprezentanți ai societății civile și opoziția au condamnat acest caz și i-a învinuit pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și președintele Igor Dodon că ar fi avut o înțelegere cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în contextul în care sediul Președinției a fost renovat din bani donați de Ankara, iar unele companii turcești au câștigat contracte de reabilitarea a drumurilor sau de construcție a Arenei Chișinău.

Profesorii expulzați în Turcia au fost condamnați la închisoare, fiind învinuiți de legături cu mișcarea lui Fethullah Gulen pe care Erdogan îl consideră responsabil de organizarea puciului eșuat din 2016.

Pe de altă parte, în luna decembrie anul trecut, justiția românească a refuzat o cerere similară a Turciei de extrădare a unei profesoare din București, al cărei tată a fost expulzat ilegal de către autoritățile de la Chișinău, în septembrie 2018. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău