Ex-deputatul român Cristian Rizea a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova și predat autorităților din România

  • 28 Aprilie 2023 07:40
Ex-deputatul român Cristian Rizea a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova și predat autorităților din România

Cetățeanul României, Cristian Rizea, a fost declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de 15 ani pe teritoriul Republicii Moldova de către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Conform procedurilor legale, străinul a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM.

„Declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfășurat, desfășoară ori în a cărui privință există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

Măsura în cauză se dispune de autoritatea competentă pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorități cu competențe în domeniul ordinii publice și al securității naționale care dețin date sau indicii temeinice în sensul celor indicate supra”, notează instituția.

Totodată, potrivit presei din România, Rizea a fost preluat noaptea trecută de Poliția de Frontieră din România, fiind plasat în arest. El a are o condamnare de 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

„În această seară, 27 aprilie, Poliția Română a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să preia un bărbat, în vârstă de 54 de ani, față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmeaza să fie introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, se precizează în informarea Poliției de Frontieră din România.

În noiembrie 2020, președintele de atunci Igor Dodon i-a retras cetățenia Republici Moldova lui Cristian Rizea, care este condamnat penal în România pentru fapte de corupție. Acesta a fost învinuit că a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova.

Mai exact, el a ascuns faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.

Amintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale l-a acuzat pe Rizea că a indicat date false în cadrul procedurii de dobândire a cetățeniei moldovenești, pe care a obținut-o în 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău