Ex-deputatul Alexandru Slusari cere Guvernului să vină cu explicații în contextul verificărilor efectuate la Uzina Metalurgică de la Râbnița pentru a oferi autorizație de mediu

  • 12 Martie 2022 17:05
Ex-deputatul Alexandru Slusari cere Guvernului să vină cu explicații în contextul verificărilor efectuate la Uzina Metalurgică de la Râbnița pentru a oferi autorizație de mediu

Platforma DA continuă să acuze autoritățile că ar face lobby intereselor Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ex-deputatul și vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, cere cabinetului de miniștri să vină cu explicații, după ce, potrivit acestuia, în doar două zile, uzina ar fi fost verificată pentru a primi autorizație de mediu pentru depozitarea și prelucrarea deșeurilor de metal.

”În timp ce atenția societății este concentrată pe agresiunea Rusiei față de Ucraina, la uzina metalurgică din Răbnița s-au întâmplat niște lucruri foarte interesante. A avut loc un așa-zis control în vederea eliberării autorizației de mediu pentru depozitarea și prelucrarea deșeurilor din metal. Controlul unei întreprinderii gigantice au efectuat аж DOI oameni timp de TREI ZILE. Unul din inspectori locuiește în or. Râbnița. Este o mare enigmă cum au reușit acești supermani să facă în foarte scurt timp cap-coada controlul uzinei, neinspectate niciodată de autoritățile din Chișinău. Cu măsurări de emisii, verificarea stațiilor de epurare, analiza managementului deșeurilor etc”, se întreabă Slusari.

Potrivit fruntașului Platformei DA, lucrurile par ciudate, în situația în care întreprinderile din partea dreaptă a Nistrului sunt controlate mult mai drastic și verificarea durează săptămânile sau chiar luni.

”Intuiți cu ce s-a finalizat "controlul" la Rîbnița? Corect! Cu propunerea eliberării autorizației! Ce a fost asta? Corupție, incompetență, trădarea intereselor naționale ? Cred că Guvernul este obligat să iasă cu explicații”, se menționează în mesajul lui Alexandru Slusari.

Guvernul nu comentat deocamdată solicitarea fostului deputat.

Amintim că în noiembrie 2021 Uniunea Europeană a interzis exportul în Republica Moldova a deșeurilor de metale feroase, destinate reciclării, din cauza nerespectării cerințelor față de mediu ambiant. Unicul beneficiar al acestui export era Uzina Metalurgică de la Râbnița, care este și principalul contribuabil al Transnistriei și nu are nicio tangență cu bugetul Republicii Moldova.

Platforma DA susține că în spatele afacerii ar sta fostul deputat PD, Vladimir Andronache, prin intermediul companiei „BPM-Trading SRL”, care urmărește monopolizarea piețelor deșeurilor metalice, betonului și cimentului.

Andronache și Compania „BPM-Trading SRL” au respins atunci acuzațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău