Ex-deputat: Persoanele vaccinate trebuie să beneficieze de facilități

  • 14 August 2021 09:36
Ex-deputat: Persoanele vaccinate trebuie să beneficieze de facilități

Liviu Vovc, ex-deputat din partea Platformei „Demnitate și Adevăr”, propune ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 să beneficize de anumite facilități, ca o măsură de stimulare a procesului de imunizare, transmite IPN.

„Din start declar că sunt contra obligativității vaccinării. Acest lucru e contrar drepturilor omului și constituției”, scrie Liviu Vovc pe Facebook.

Totuși, susține ex-deputatul, vaccinarea este prioritară și reduce din cheltuielile de tratament a cazurilor de COVID-19. Potrivit calculelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, costul unui caz tratat e de circa 9 mii de lei. Potrivit datelor din spitale însă, costul unui caz tratat de infecție cu noul coronavirus depășește 13 mii de lei. „În această situație statul poate și trebuie să vină cu măsuri de încurajare a vaccinării”, menționează ex-deputatul.

Totodată, Liviu Vovc precizează că, atunci când exercita funcția de ales al poporului, a început să elaboreze un proiect de lege organică cu privire la vaccinarea contra virusului SARS-CoV-2. „Scopul legii consta în oferirea de facilități și măsuri de susținere a celor care se vaccinează. Dar, în același timp, de a aminti încă o dată că ea este benevolă și nu poate fi instituită obligativitatea. Nu am mai înregistrat proiectul, căci era clar că nu se va mai convoca Parlamentul până la alegeri. Desigur că multe s-au schimbat de atunci și proiectul necesită ajustări, aceasta însă e soluția cea mai oportună pentru a impulsiona vaccinarea. Cu statistici, sperietori sau cu bâta nu vom reuși”, opinează Liviu Vovc.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, în prezent în Republica Moldova s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, cu ambele doze de ser, 15 la sută din populația țării. Cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în Chișinău – 29 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău