EXCLUSIV! Reacția Ministerului de Externe la Brexit. Câți moldoveni vor fi afectați

  • 24 Iunie 2016 13:28
EXCLUSIV! Reacția Ministerului de Externe la Brexit. Câți moldoveni vor fi afectați

Consecințele Brexit-ului pentru cetățenii Republicii Moldova sunt încă greu de estimat, dar, cu siguranța, efectele acestuia vor fi minime, susține Ministerul de Externe al Republicii Moldova, solicitat de Radio Chișinău.

Concetățenii noștri care și-au legalizat șederea și activează în acest stat în baza pașaportului moldovenesc (care numeric ar fi circa 1052 de persoane cu permise de ședere britanice, conform datelor prezentate de Ambasada RM la Londra), s-au stabilit cu traiul în această țară conform legislației britanice și nu cad sub incidența legislației europene. La moment, legislația britanică în domeniul migrației în raport cu cetățenii RM nu este una facilitară, la fel condițiile de intrare/ieșire în această țară nu sunt deloc facilitare și diferă de regimul oferit de statele ce implementează aquis-ul Shengen, în speță vizând prevederile Regulamentului (CE) nr. 539/2001. În acest sens, producerea Brexit-ului nu va schimba cumva regimul MB față de cetățenii Republicii Moldova.

Concetățenii care lucrează pe piața muncii din Marea Britanie în baza unui pașaport european, cad evident sub incidența legislației europene. Numărul acestora nu poate fi stabilit concret, întrucât în datele statistice naționale aceștia sunt raportați ca cetățeni comunitari. Totuși, Ambasada Republicii Moldova de la Londra estimează că a fi vorba despre circa 30 mii de persoane cu dublă cetățenie.

Prin urmare, o ieșirea Marii Britaniei din UE, îi va afecta pe cetățenii comunitari, imigranții economici din Marea Britanie. Totuși, este puțin probabil ca urmările unui eventual Brexit se vor răsfrânge cu efect imediat asupra celor care sunt deja angajați pe piața muncii din Marea Britanie și cel mai probabil vor produce efecte pentru viitor. Estimările vor fi reale după ce vor fi cunoscute acțiunile post-referendum ale autorităților britanice, în ceea ce privește reglementarea migrației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău