EXCLUSIV | Nicolae Crudu va pune tricolorul Românei și pe fântână, ca să se vadă nu doar de la Durlești, dar și de la Chișinău (INTERVIU)

  • 01 Ianuarie 2019 13:11
EXCLUSIV | Nicolae Crudu va pune tricolorul Românei și pe fântână, ca să se vadă nu doar de la Durlești, dar și de la Chișinău (INTERVIU)

Locuitorul orașului Durlești, Nicolae Crudu, care și-a vopsit poarta în culorile tricolorului după ce poliția a obligat-o pe fiica sa să scoată drapelul României arborat la ea acasă,  spune că tricolorul a fost afișat în curtea casei timp de jumătate de an.

Bărbatul a povestit într-un interviu realizat de Cristina Păpușoi pentru Radio Chișinău că intenționează să înalțe un alt drapel în locul celui demontat.

Nicolae Crudu consideră că este de datoria lui să afișeze drapelul României acasă.

Radio Chișinău: Domnule Crudu, cum a început să zicem așa „epopeea” cu drapelul României pe care fiica Dvs l-a arborat acasă?

Nicolae Crudu: Fiica mai mică a fost în deplasare la Sibiu și a adus un drapel de acolo, pe care eu îl arboram la poartă doar de Ziua tricolorului. Cu timpul, i-am găsit tricolorului un loc pe un pilon mai înalt așa ca să-l vadă mai multă lume. L-am lăsat să stea acolo sus și pe ploaie și pe vânt.

Totul a fost bine, până când într-o zi la poarta noastră a venit poliția și ne-a cerut să scoatem drapelul.

Ne-au spus că domnul Ostalep (Valeriu Ostalep, fost ministru de externe în perioada guvernării PCRM – n.r.) a făcut o sesizare, precum că noi am fi încălcat un articol dintr-o lege a Republicii Moldova. Probabil, dacă afișam drapelul SUA, nu se autosesiza nimeni.

Dar acest antiromânism educat la noi, din păcate, a prins rădăcini și e greu să ne debarasăm de el. Poliția și-a făcut datoria, am scos drapelul. L-au luat, l-au măsurat și au spus că-l duc la secția de heraldică, la Chișinău. Eu m-am revoltat și mi-am vopsit și poarta în tricolor (...) România a făcut atâta bine pentru peticul acesta de pământ, a investit atâtea milioane și unii cetățeni scriu cu atâta răutate că nu e voie să arborezi drapelul României. Eu mă consider român și am dreptul să-mi arborez pe casa mea ce vreau eu. Nu știu ce fel de conștiință au unii oameni, că atunci când văd tricolorul li se tulbură ochii.

Radio Chișinău: Cât timp a stat arborat tricolorul la dvs acasă?

Nicolae Crudu: Vreo jumătate de an: din primăvară până acum toamna. Acolo trec pe stradă mii de oameni pe zi și nimeni nu a zis nimic, până s-a găsit cineva. Chiar dacă am scos drapelul, oricum o să afișez altul în același loc. Sunt conștient de faptul că în primul rând sunt cetățean român, sunt dator României să-i port drapelul.

Fiica cea mai mare a făcut liceul și două facultăți în România, țara aceasta mi-a învățat copilul. A doua fiică, în baza cetățeniei române, învață în Olanda.

Cum să nu-mi iubesc eu țara?

Radio Chișinău: De ce ați simțit nevoia să vopsiți poarta în culorile tricolorului?

Nicolae Crudu: Când am scos tricolorul acela și l-a luat poliția, am căutat timp de câteva zile altul, dar nu am găsit. Și apoi văd că poarta e împărțită în trei secțiuni, am fost și am cumpărat vopsele și în jumătate de oră am vopsit poarta în tricolor. Mai unde să pun tricolorul.

Dar vom lupta...că e mai ușor să o facem decât acum 30-40 de ani.

Radio Chișinău: Cum au reacționat oamenii din localitate după ce poliția v-a obligat să scoateți drapelul?

Nicolae Crudu: Câțiva chiar m-au sunat. Cineva chiar are pe casă și drapelul României și al Uniunii Europene și mi-a spus că nu vor fi probleme dacă va fi arborat și drapelul R. Moldova. Am arborat acest drapel din dorința mea și cred că nu am încălcat nimic.

Și toți Ostalepii care sunt în această țară nu mă vor împiedica să arborez drapelul.

Am încă o fântână arteziană și voi desena sus, pe acoperișul ei, drapelul ca să se vadă tocmai de la Chișinău, nu numai la Durlești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău