EXCLUSIV din Transnistria | Cu economia orientată spre UE, dar cu speranța la armata rusă

  • 03 Aprilie 2017 09:47
EXCLUSIV din Transnistria | Cu economia orientată spre UE, dar cu speranța la armata rusă

Autoritățile de la Tiraspol se declară îngrijorate de riscul escaladării conflictului transnistrean și izbucnirea unui conflict armat la fel ca acum 25 de ani, iar principala amenințare în acest sens, susțin separatiștii, ar fi instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk. În acest context, Tiraspolul se opune vehement transformării misiunii de pacificare din Zona de Securitate în una civilă, considerând acest lucru o amenințare la adresa securității, în schimb consideră aflarea trupelor ruse în stânga Nistrului drept un element de garanție.

Experți de la Tiraspol consideră că regiunea nu achită pe bună dreptate gazul consumat, din cauza presiunilor la care a fost supusă economia, în timp ce cetățenii de rând sunt de părerea că trebuie să achite pentru ce consumă, dar se opun categoric unei posibile reunificări cu Republica Moldova din cauza situației economice precare din dreapta Nistrului. Asta chiar dacă economia transnistreană este în continuă scădere în ultimii ani.

Un grup de jurnaliști din Republica Moldova și România a efectuat o vizită de documentare în stânga Nistrului, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României. Jurnaliștii au fost întâmpinați la așa-numita vamă transnistreană de la Tighina de un reprezentant al pretinsului minister de externe și au obținut permis de aflare în Transnistria pentru zece ore. Acesta a însoțit delegația pe parcursul întregii vizite, inclusiv la Memorialul militar de la Tighina, construit pe ruinele unui cimitir al ostașilor români, care a fost distrus, cu excepția câtorva cruci rămase. Lângă acestea a fost instalată o piatră comemorativă cu o inscripție cu greșeli.

La Tiraspol, un oraș care pare nostalgic după perioada sovietică, unde simbolurile fostei URSS, începând de la tancurile cu țeava îndreptată spre Vest, amintesc de perioada Războiului Rece, jurnaliștii au avut câteva întrevederi cu reprezentanții ai administrației Transnistriei. De fapt, unul dintre aceștia – conducătorul delegației transnistrene la Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov a recunoscut deschis că ar dori revenirea la URSS, din care să facă parte și regiunea transnistreană.

În pofida omagierii ”trecutului glorios sovietic” de unii, alți reprezentanți ai administrației transnistrene, când vine vorba în a găsi explicații de ce nu trebuie să se producă reîntregirea Republicii Moldova, susțin că Basarabia a fost ”alipită” la teritoriul Transnistriei în 1940 urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care este anacronic. ”Au crescut generații total diferite care nu au trăit în Moldova Sovietică și nu înțeleg de ce trebuie să restabilească Moldova Sovietică”, susține negociatorul șef din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, deși Transnistria e plină de simboluri ale Moldovei Sovietice.

Însă, aparent, Tiraspolul pare un oraș mai curat în comparație cu Chișinăul, în pofida faptului că nu există restricții la fumat în locurile publice. Străzile sunt mai reparate și curățate. O explicație ar putea fi numărul relativ mic de oameni, dar și de mașini pe străzi.

În privința reglementării conflictului transnistrean, administrația de la Tiraspol rămâne pe aceleași poziții – consideră Republica Moldova drept stat agresor și pledează în continuare pentru recunoașterea independenței regiunii secesioniste, cu eventuala alipire ulterioară la Rusia, în conformitate cu rezultatele unui referendum nerecunoscut, desfășurat în anul 2006. În privința modificării statutului misiunii de pacificare, formată în cea mai mare parte din soldați ruși, Tiraspolul nici nu dorește să discute, considerând că acest lucru ar crea un pericol imens pentru securitatea în regiune și ar putea conduce la un nou conflict armat. Dar cea mai mare îngrijorare o provoacă intenția Republicii Moldova și Ucrainei de a institui un punct comun de control vamal la Cuciurgan-Pervomaisk, despre care Chișinăul susține că are drept scop reducerea contrabandei. Tiraspolul consideră că acest lucru ar conduce la instituirea unei blocade economice a Transnistriei și ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești, care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina și cele din stânga Nistrului. ”Considerăm că acesta va fi un risc indiscutabil. Nu există nici un mecanism de separare a structurilor de forță, nu există nici un mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezența lor este din start conflictuală, un conflict în care se vor confrunta populația transnistreană cu forțele moldovenești, pe teritoriul Ucrainei. Pare a fi vorba de un coctail Molotov pe care cineva încearcă să-l pregătească”, susține Ignatiev.

În pofida invocării riscului escaladării conflictului, reprezentanții Tiraspolului se opun retragerii munițiilor și trupelor militare ruse de pe teritoriul regiunii. ”Pentru noi depozitele cu armament nu reprezintă un pericol. Sincer vorbind, pentru noi, armata rusă este în primul rând un element de securitate”, susține Oleg Beleakov.

Totuși, diferiți reprezentanți ai administrației tiraspolene se contrazic reciproc pe unele subiecte ce țin de reglementarea conflictului. Oleg Beleakov a declarat că un protocol semnat în luna ianuarie privind libera circulație s-a datorat discuțiilor dintre Igor Dodon și liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Pe de altă parte, Vitali Ignatiev, venit la discuțiile cu jurnaliștii după o nouă întrevedere dintre cei doi, a sugerat că acestea nu sunt rezultative, inclusiv pentru că Igor Dodon nu reprezintă o poziție consolidată a Chișinăului.

Funcționarii de la Tiraspol au un răspuns și pentru datoria de peste 6 miliarde de dolari la gaz. Transnistria nu a achitat gazul consumat din cauza blocadelor economice impuse de Chișinău, care nu au permis dezvoltarea mediului de afaceri din regiune, explică președintele Camerei de Comerț și Industrie Yuri Ganin, fost așa-numit ministru al Industriei. El însă a recunoscut că banii respectiv nu au fost direcționați pentru stimularea economiei, dar din ei au fost achitate pensiile și salariile bugetarilor.

Ganin a mai povestit că situația economică a regiunii este în continuă scădere în ultimii ani, chiar dacă anul trecut declinul a încetinit iar, deși, conducerea de la Tiraspol optează pentru relații speciale cu Rusia, 80% din exporturile regiunii merg spre Vest, și doar mai puțin de 10% către Rusia. El explică reducerea exporturilor către Rusia prin unele elemente de blocadă economică impusă de Chișinău în 2006, dar nu este clar de ce această așa-zisă blocadă nu a afectat și relațiile comerciale cu alte state.

Yuri Ganin s-a întâlnit cu jurnaliștii la sediul CCI din Tighina (Bender), în aceeași clădire în care au un birou doi deputați ruși din partea Partidului Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski. Ușa biroului era încuiată.

Se pare că cel puțin o parte din populația regiunii are alte opinii față de reprezentanții administrației. Singura persoană cu care jurnaliștii au putut discuta la Tiraspol (pentru că nu li s-a permis să abordeze și altele, pe motiv că nu au acreditare pentru a intervieva oamenii pe stradă) a spus că în opinia sa transnistrenii ar trebui să-și achite singuri gazul pe care îl consumă. În ceea ce privește viitorul regiunii, a spus că nu dorește să fie nici cu Rusia nici cu Moldova, chiar dacă se simte apropiată de populația din dreapta Nistrului.

”Transnistria trebuie să se dezvolte singură. Noi nu vrem acest conflict, dar nu vrem să ne unim cu Moldova din cauză că economia Moldovei e mai slabă. Din aceste considerente economice noi nu vrem să ne unim cu Moldova, dar nici nu trebuie să fim în conflict, pentru că eu cred că totuși suntem frați și surori”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău