EXCLUSIV | Constantin Codreanu explică ordonanța Guvernului României privind redobândirea cetățeniei de către minorii basarabeni

  • 22 Septembrie 2017 13:48
EXCLUSIV | Constantin Codreanu explică ordonanța Guvernului României privind redobândirea cetățeniei de către minorii basarabeni

Problema minorilor basarabeni care au rămas fără acte de identitate și de călătorie românești din cauza unor proceduri birocratice controversate, a fost soluționată printr-o ordonanță de urgență a Guvernului României.

Aproximativ 60 de mii de persoane din Republica Moldova, cât se estimează că ar fi fost afectate de această situație, își vor putea perfecta documentele, fiind recunoscuți ca cetățeni români, imediat ce ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial al României, afirmă deputatul din Parlamentul de la București, Constantin Codreanu, autor al proiectului de lege. 

De aproape doi ani, numeroși cetățeni ai Republicii Moldova care dețin și cetățenia României s-au pomenit în imposibilitatea de a-și putea prelungi actele românești, pentru că nu figurau ca cetățeni români la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Problema a apărut pentru că, aceștia nu fuseseră incluși în dosarele de cetățenie ale părinților lor. Aceasta, însă, a fost soluționată prin ordonanța de urgență adoptată de Guvernul de la București, a declarat pentru Radio Chișinău deputatul român, Constantin Codreanu, autorul proiectului de lege.

„Toți cei care au fost afectați de faptul că nu au fost incluși în dosarul de redobândire a cetățeniei române a părinților, respectiv, nu figurau în certificatele de cetățenie, toți cei cărora la un moment dat li s-au retras actele de identitate, toți cei care au înainta în instanță acțiuni împotriva statului român și au cerut anularea certificatelor de naștere, toți ei sunt amintiți în acest proiect de lege, respectiv, toți ei pot, deîndată ce ordonanța își face efectul, să reia procedura de perfectare a actelor de identitate. Nu există nicio procedură specială separată pentru ei, nu există niciun fel de alți pași pe care să-i facă în acest sens.”

Vestea a fost anunțată și de un comunicat al Guvernului român, care preciza că la data depunerii cererii, copiii minori trebuie să domicilieze în România. Constantin Codreanu precizează că această prevedere se referă la minorii care dobândesc cetățenia română, și nu vizează situația de redobândire a cetățeniei, reglementată separat în legislația României.

Atenție, vorbim despre persoane care dobândesc cetățenia română cu părinți care nu sunt cetățeni români. Deci, cum spuneam, nu există niciun fel de problemă. Am văzut și eu reacțiile respective, de aceea vă mulțumesc că pot, pe această cale, să transmit acest mesaj. Am fost foarte atent când am elaborat acest proiect de lege.

- Deci, asta se referă la cei care dobândesc, dar nu redobândesc cetățenia română, pentru că sunt două noțiuni diferite?

Exact.”

Potrivit noilor reglementări, minorilor li se va elibera certificat de cetățenie și nu vor mai fi înscriși în certificatul părinților.

Ordonanța de urgență se va aplica și persoanelor cărora, prin hotărâre judecătorească definitivă, li s-au anulat actele de stare civilă, mențiunile cu privire la dobândirea cetățeniei române înscrise pe acestea ori actele de identitate românești, sub motivul că nu s-a parcurs procedura prevăzută odată cu părinții lor, se mai arată în comunicatul Guvernului României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău