EXCLUSIV | Ambasadorul României, despre refuzul lui Dodon de a autoriza participarea militarilor moldoveni la exercițiul Platinum Eagle

  • 10 Martie 2017 14:12
EXCLUSIV | Ambasadorul României, despre refuzul lui Dodon de a autoriza participarea militarilor moldoveni la exercițiul Platinum Eagle

O ambasadă, oricare ar fi ea, are obligația să urmărească modul în care sunt implementate acordurile și înțelegerile asumate atât între țări, cât și la nivel sectorial între diverse ministere, a declarat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu exclusiv pentru Radio Chișinău, fiind rugat să confirme sau să infirme existența unei corespondențe cu președintele Igor Dodon pe marginea refuzului acestuia de a autoriza participarea unui grup de militari moldoveni la un exercițiu în România.

Ce pot să vă spun vizează mai degrabă aspecte care țin de atribuțiile și competențele explicite ale unei misiuni diplomatice care, în esență, sunt de informare asupra realităților din țara de reședință, de promovare a obiectivelor României și de reprezentare a României în raport cu autoritățile țării de reședință. Totodată, o ambasadă /.../ are obligația de a semnala atunci când apar anumite disfuncționalități, de a semnala autorităților țării de reședință aspecte de o astfel de natură. Pe linia cooperării militare, este un fapt cunoscut, există un acord de cooperare semnat între România și Republica Moldova. Prin acordul respectiv trebuie derulate o serie de activități atât în România, cât și pe teritoriul Republicii Moldova /.../ și suntem convinși că de pe urma acestor activități de cooperare toate părțile au de câștigat. /.../ Prin astfel de activități de cooperare România nu subminează nicidecum neutralitatea Republicii Moldova, ci, din contra, contribuie la întărirea capacității armatei Republicii Moldova de a face față amenințărilor cu care se confruntă și, de asemenea, contribuie la afirmarea suveranității și neutralității Republicii Moldova”, a afirmat Daniel Ioniță.

Presa de la Chișinău a scris, la sfârșitul lui februarie 2017, despre existența unui presupus schimb de scrisori între președintele Igor Dodon pe de o parte, și ambasadorul SUA, James Pettit, și ambasadorul României, Daniel Ioniță, pe de altă parte.

Cei doi ambasadori au cerut explicații pe marginea refuzului lui Igor Dodon de a autoriza participarea unui grup de militari din Republica Moldova la exercițiul ”Platinum Eagle” care a avut loc în județul Galați din România.

În replică, Igor Dodon le-a declarant că nu acceptă lecții ”în ceea ce ține de atribuțiile sale constituționale” și că Republica Moldova e un stat suveran și independent. El ar mai fi scris că ”Președinția nu acceptă comentarii din exterior și orice ingerință în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”.

Atât ambasadorii în demersul lor, cât și Igor Dodon în scrisoarea de răspuns anunță că nu vor da publicității corespondența, însă aceasta a apărut totuși duminică în spațiul public fiind dezvăluită pe site-ul independent.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău