Excesul de lichidități pe piața financiară și riscul de supra-îndatorare a populației, dificultăți majore pentru sistemul financiar, potrivit Expert-Grup

  • 16 Aprilie 2019 13:08
0%
00:00:00
00:00:00

Sistemul financiar din Republica Moldova este în prezent într-o situație mai bună decât acum câțiva ani, datorită unor reforme și a fortificării băncilor. Însă, există o serie de dificultăți care ar trebui înlăturate. Printre acestea sunt excesul de lichidități pe piața financiară sau riscul de supra-îndatorare a populației față de instituțiile nebancare, potrivit publicației Monitorul financiar, prezentat astăzi de Expert-Grup, relatează Radio Chișinău.

Tendințele actuale din sistemul financiar sunt condiționate de reformele aplicate după criza din 2014-2015 și acestea trebuie continuate în direcția dezvoltării și modernizării, potrivit studiului. Autorii acestuia constată că, față de acum câțiva ani, cea mai mare parte a sistemului este controlat de bănci sau grupuri financiare străine. Totodată, s-a îmbunătățit și poziția financiară a băncilor, condițiile macroeconomice prezintă o situație stabilă, cu o inflație în limitele prognozate și dobânzi reduse la credite.

Însă, există și o serie de dificultăți care își au rădăcinile, la fel, în perioada crizei bancare. Printre acestea sunt excesul de bani neutilizați pe piața monetară, ceea ce necesită intervenții costisitoare din partea Băncii Naționale. În același timp, se atestă o creștere semnificativă a creditării populației la instituțiile nebancare, adică la companiile de creditare. Acest lucru poate deveni periculos prin supra-îndatorarea populației, ceea ce prezintă riscuri și pentru sectorul bancar, a explicat expertul economic Adrian Lupușor.

”Este un sector slab reglementat, slab monitorizat, este un sector în care noi vedem o serie de riscuri pentru populație, în special pentru gospodăriile casnice care nu au suficiente venituri și care au contractat împrumuturi de consum. Urmează să întoarcă aceste împrumuturi la dobânzi foarte mari. Se creează acest risc al supăra-îndatorării populației, în special cu venituri mici”, afirmă Adrian Lupușor.

Pentru a spori încrederea în sistemul bancar și pentru a evita așa-numita migrare a depozitelor în alte state, experții recomandă și îmbunătățirea fondului de garantare a depozitelor. Chiar dacă în ultima perioadă plafonul de garantare a fost majorat, oricum este cel mai mic din regiune, semnalează unul din autorii studiului, Dumitru Pîntea.

”Sunt deja persoane care își iau economiile și le duc în sisteme bancare din state din jurul nostru. Plafonul de 50 de mii de lei este unul din cele mai mici din regiune, pe când în România este la nivelul celui din UE de 100 de mii de euro, și ca să nu apară această migrație de economii ar fi bine să fie identificate resurse ca plafonul de garantare a depozitelor să crească mai rapid”, consideră Dumitru Pîntea.

Monitorul financiar vine cu o serie de recomandări privind dezvoltarea sistemului financiar național. În primul rând - fortificarea capacității instituțiilor financiare de a răspunde cerințelor și așteptărilor mediului de afaceri. De asemenea, accentul este pus pe eradicarea economiei informale prin creșterea incluziunii financiare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău