Examinarea sesizării depuse de deputați din opoziție la Curtea Constituțională durează deja de aproape cinci ore

  • 07 Mai 2020 14:40
Examinarea sesizării depuse de deputați din opoziție la Curtea Constituțională durează deja de aproape cinci ore

Curtea Constituțională examinează la această oră cele trei sesizări depuse de deputați din opoziție privind controlul constituționalității unor prevederi ale Acordului de împrumut cu Federația Rusă.

Ședința Curții Constituționale durează deja de aproape cinci ore. Deocamdată a reușit să-și prezinte contestația doar deputatul grupului Pro-Moldova, Sergiu Sîrbu, iar în prezent este examinat demersul deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, urmând să fie audiată și o contestație a Platformei Demnitate și Adevăr.

În debutul ședinței, judecătorul constituțional Eduard Ababei a depus o cere de abținere de la examinare, motivând că este cumnat cu ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

De asemenea, deputatul socialist Vasile Bolea, cel care reprezintă Parlamentul la Curte a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, motivând că a fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate și fost profesor al lui Sergiu Litvinenco. Demersul Însă a fost respins.

Ședința Curții se desfășoară în regim obișnuit, dar toți participanții poartă măști, iar periodic este întreruptă pentru a fi dezinfectată sala.

Amintim că majoritatea parlamentară a votat pentru ratificarea unui Acord cu Rusia prin care Republica Moldova va primi un împrumut de 200 de milioane de euro cu dobânda anuală de 2%. Documentul a provocat însă dezbateri și critici din partea unor experți și a opoziției. Aceștia atenționează că a fost încălcată procedura în procesul de negociere, dar și că acordul conține și unele prevederi periculoase, inclusiv una care ar putea permite includerea în datoria Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici. În special este vorba de datoria acumulată de regiunea transnistreană la gazul livrat de Rusia care depășește 6,5 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău