Examinarea constituționalității Partidului Șor va continua mâine. Magistrații CC au decis să acorde cuvântului reprezentanților partidului Șor la începutul ședinței din 12 mai

  • 11 Mai 2023 18:10
Examinarea constituționalității Partidului Șor va continua mâine. Magistrații CC au decis să acorde cuvântului reprezentanților partidului Șor la începutul ședinței din 12 mai

Curtea Constituțională a continuat astăzi examinarea sesizării depuse de Guvern cu privire la constituționalitatea Partidului Șor. Timp de aproape 4 ore, reprezentantul Executivului, Eduard Digore, a încercat să justifice necesitatea examinării acestei sesizări și să răspundă la întrebările avocaților partidului politic Șor. Ședința Curții Constituționale, va continua mâine, când avocații Partidului urmează să-și expună  punctul de vedere. Examinarea legalității Partidului Șor se va face până la data de 17 mai, transmite Radio Chișinău.

Aproape două ore reprezentantul Guvernului, Eduard Digore, a încercat să convingă magistrații Curții Constituționale că sezisarea cu privire la constituționalitatea Partidul Șor trebuie examinată. Printre argumentele invocate s-a făcut referire la faptul că partidul a comis încălcări în cadrul fiecărei campanii electorale, prin nedeclararea corectă fondurilor, a folosit bani de proveniență dubioasă și ar fi întreprins acțiuni ce ar reprezenta o amenințare pentru suveranitatea și integritatea Rep. Moldova, sprijinit fiind de serviciile secrete ruse.  

„Partidul Șor, istoric vorbind, a apărut urmare a unei tranzacții de preluare a unui alt partid care se numea „Ravnopravie” și aici voi folosi o metaforă. A fost preluat ca o mașină uzată, iar prin trucarea acesteia a fost prezentată publicului ca o mașină perfectă, dar din păcate, aceasta pare a fi ca o „căruță răblăgită și ruginită care își așteaptă programul „Rabla” și căruțașul urmează să părăsească această căruță”, a spus Eduard Digore.

De asemenea, Ina Bostan, reprezentanta Guvernului, a ținut să prezinte câteva probe care ar justifica necesitatea examinării sesizării cu privire la legalitatea Partidului Șor. Printre ele se numără și sancțiunea, din octombrie 2022,  impusă de către Trezoreria SUA lui Ilan Șor și partidului său pe motiv că a colaborat cu persoane din Rusia și a acționat în interesul Federației Ruse.  

„În comunicatul Procuraturii Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) este indicat că PCCOCS exercită urmărirea penală în cadrul unei cauze penale pornită la 30 septembrie 2022. Potrivit actului de învinuire făptuitorii au fost acuzați de faptul că împărțind preventiv rolurile între membrii acestei organizații criminale, în funcție de necesitățile activității infracționale, acționează cu scopul de a realiza dezordine în masă, urmărind opunerea de rezistență, violență asupra reprezentanților autorităților, iar ca consecință perliclitarea consecințelor pașnice desfășurate pe teritoriul municipiului Chișinău”, a declarat Ina Bostan.

Amintim că toamna trecută Executivul a cerut Curții Constituționale să se expună asupra legalității Partidului Șor. Solicitarea a fost formulată în contextul în care acest partid era acuzat că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Rep. Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete ruse.

Ședința Curții Consituționale va continua mâine de la ora 10:00 și va începe cu acordarea cuvântului reprezentanților partidului Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău