Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, Igor Klipii: În Republica Moldova nu s-a conturat o opinie clară față de războiul din Ucraina

  • 10 Octombrie 2022 19:41
Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, Igor Klipii: În Republica Moldova nu s-a conturat o opinie clară față de războiul din Ucraina

În Republica Moldova nu avem deocamdată o poziție omogenă, majoritară, față de războiul din Ucraina. Autoritățile încă ezită pe plan extern la acest capitol, iar țara rămâne în CSI alături de un stat agresor. Sunt opiniile ex-ambasadorului Republicii Moldova în Lituania, Igor Klipii, și au fost expuse în cadrul dezbaterii publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit lui, faptul că tot mai mulți cetățeni ruși fug de război și aleg Republica Moldova ca destinație reprezintă un real pericol la adresa securității țării.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Lituania spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să vină cu o poziție clară față de cetățenii ruși care fug de mobilizare. Potrivit lui Igor Klipii acordarea pentru acești cetățeni a statutului de refugiat ar reprezenta o ofensă la adresa refugiaților ucraineni pe care-i găzduiește acum Republica Moldova.

„Țările baltice, Finlanda s-au cam distanțat de acești oameni. Imaginați-vă că acești oameni vin masiv în Republica Moldova și noi avem două categorii de refugiați, femei și copiii ai căror tați mor în Ucraina și vine o categorie de bărbați în floarea vârstei, care are același statut de refugiat. Cum îi punem alături pe acești oameni? Eu i-aș invita să lucreze la centrele de plasament deschise pentru refugiații ucraineni”, a spus Igor Klipii.

El a menționat că prezența în Republica Moldova a bărbaților ruși, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, categorie care cade sub incidența deciziei privind mobilizarea, este un precedent periculos, care poate genera destabilizări în societate.

„Ei au votat acest regim în Federația Rusă. Ei se retrag acum în Georgia, stat atacat de Federația Rusă. La intrare în Georgia ei semnează o declarație prin care recunosc caracterul de agresor al statului rus. În cazul nostru, decizia aparține autorităților Republicii Moldova. Dar trebuie să fim conștienți că perspectiva destabilizării spațiului ex-sovietic este destul de realistă. Odată intrați în Republica Moldova acești ruși vor fi greu de monitorizat, armament există în regiunea transnistreană. Bine că nu au cale directă spre Republica Moldova, dar atitudinea față de acești ruși se va contura în funcție de atitudinea noastră ca societate față de război. Din păcate, în Republica Moldova încă nu s-a conturat o opinie clară, majoritară, față de acest război. Avem segmente importante de populație, reprezentate politic, care contestă caracterul agresiv al războiului din Ucraina”, a mai spus Igor Klipii.

Mai mult, potrivit expertului asociat IDIS Viitorul, retorica evazivă a autorităților de la Chișinău în raport cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu face decât să divizeze societatea.

„Noi ca societate trebuie să ne coagulăm în jurul unei idei naționale și să reacționăm omogen, coerent. Ezitările pe planul politicii externe, discursul ambiguu cu neutralitatea, ba ne înarmăm, ba suntem neutri,  ba rămânem în CSI cu un stat agresor. Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm. Când vom avea un mesaj coerent, va fi mai ușor să ne poziționăm corect și față de rușii care fug de mobilizare, care prezintă un potențial risc”, a mai spus Igor Klipii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău