EVZ: Dodon evită să declare toate subiectele de pe agenda întâlnirii cu Pettit (Revista presei)

  • 26 Septembrie 2017 09:35
EVZ: Dodon evită să declare toate subiectele de pe agenda întâlnirii cu Pettit (Revista presei)

Revista presei din 26 septembrie 2017

Dodon nu s-a înțeles cu Pettit, titrează Timpul. În timp ce „Președintele” apăra interesele rușilor, Ambasadorul vorbea despre cooperarea cu SUA în domeniul securității, scrie ziarul. După întrevederea de ieri cu ambasadorul american, Igor Dodon a scris pe Facebook că în cadrul dialogului ar fi abordat subiecte actuale cu privire la agenda politică internă, Găgăuzia, chestiuni legate de soluționarea diferendul transnistrean, politica externă, relațiile bilaterale moldo-americane etc., doar că în comunicatul oficial al Ambasadei SUA în Republica Moldova, nu este nici pomină de Transnistria și Găgăuzia. Ambasadorul Pettit a reamintit Președintelui despre importanța Republicii Moldova ca partener responsabil în domeniul securității în regiune și l-a încurajat să ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova prin instruire și modernizarea echipamentului”.

Și Evenimentul Zilei reține că Dodon evită să declare toate subiectele de pe agenda întâlnirii cu Pettit, punând întrevederea lor într-o lumină neutră, fără a preciza despre partea militară.

Mesajul pe care Ambasadorul SUA la Chișinău i l-a transmis lui Igor Dodon vizează Armata Națională, titrează Ziarul Național.

Dorin Chirtoacă anunță că se va adresa la CEDO, mai scrie Ziarul National. Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, rămâne în arest la domiciliu, după ce magistrații Curții de Apel au respins recursul avocaților privind prelungirea măsurii preventive de arest pe numele său. Dorin Chirtoacă a anunțat că „suntem în afara legii” și că se va adresa deja la CEDO, pentru că i s-a încălcat „dreptul la un proces echitabil”. Potrivit liberalului, dosarul său este politic și se trage de timp „pentru a înlătura ilegalitățile” procurorilor comise de-a lungul celor patru luni de când a fost reținut în dosarul parcărilor cu plată din Capitală.

Portalul MoldNova scrie că „Maia Sandu ar trebui să vină la dezbaterea cu Andrian Candu cu un dosar despre combaterea corupției, care să-l lase fără replici, mai ales că lupta împotriva corupției este pilonul principal al platformei politice promovate de Maia Sandu. Să enumere și să explice, să dea exemple practice. Generalizările și vorbele ocolite nu au efect în astfel de dezbateri, scrie MoldNova. Apoi trebuie lămurită chestiunea votului uninominal – nu este de ajuns ca Maia Sandu să spună că nu este bun votul uninominal, trebuie să și explice cum socialiștii și democrații și-au dat mâna pentru a-și asigura prima șansă la alegerile de anul viitor. Maia Sandu trebuie să dovedească față-n față cu Andrian Candu că are o agendă politică, nu doar una retorică”.

MoldNova mai scrie despre „Milioane de lei pentru achiziții, la Parlament. De 30 de ori mai mulți bani pentru luxul unui deputat decât pentru un elev, titrează publicația. MoldNova relevă că  achizițiile publice pentru primele opt luni ale acestui an ale legislativului au costat peste 16 milioane de lei – cât ar putea fi menținută existența a 9 grădinițe sau 5 școli pe parcursul unui an. Cheltuielile lunare pentru un deputat, inclusiv salariul, este aproape cât suma alocată pentru un elev într-un an. În timp ce școlile și grădinițele sunt reparate, renovate și dotate cu cele necesare din mila donatorilor, ajutorul venind în special din partea României, Parlamentul nu se sinchisește să-și asigure tot ce este necesar pentru ca deputații să muncească într-o ambianță la care profesorii, educatorii, elevii sau copiii de la grădinițe pot doar visa, comentează publicația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău