Evoluție majoră: Xi Jinping a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski / China va trimite un emisar special în Ucraina

  • 26 Aprilie 2023 15:09
Evoluție majoră: Xi Jinping a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski / China va trimite un emisar special în Ucraina

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit Reuters, citat de hotnews.ro.

Cei doi au avut un schimb de păreri pe tema relațiilor China - Ucraina, potrivit sursei citate. Beijingul va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană, a spus Xi, potrivit CCTV.

China a fost întotdeauna de partea păcii în criza ucraineană, iar principala poziție a Chinei este să îndemne la pace și să promoveze negocierile, a adăugat liderul chinez.

Volodimir Zelenski a confirmat pe Twitter discuția: „Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.

Convorbirea vine după ce Xi a declarat, la începutul lunii aprilie, că este dispus să vorbească cu Zelenski. Acesta i-a cerut în mod repetat lui Xi să se întâlnească cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova luna trecută.

Xi Jinping a fost criticat până acum de Ucraina și de unii oficiali occidentali că, deși se promovează drept un promotor al păcii, poziția sa este evident una de partea Moscovei.

În ciuda faptului că este unul dintre principalii aliați ai Moscovei, China a încercat să se poziționeze ca un intermediar neutru între Rusia și Ucraina, prezentând în februarie un plan de pace în 12 puncte.

Dar, pe de altă parte, au existat îngrijorări tot mai mari că Beijingul ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, Politico a relatat că firme chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților rusești 1.000 de puști de asalt, piese pentru drone și veste antiglonț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău