Evoluția prețurilor la carburanți, medicamente și produse de panificație a fost analizată la Guvern
-
20 Ianuarie 2021 16:23
Grupul de lucru responsabil de analiza și monitorizarea prețurilor s-a întrunit astăzi la Guvern pentru a discuta ultimele tendințe în evoluția prețurilor la produsele social importante: medicamente, produse alimentare, cereale și produse petroliere, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Executivului.
La ședința, prezidată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, au participat membrii Grupului de lucru, discuțiile fiind axate pe aspectele ce țin de: mecanismul de formare a prețurilor, factorii ce determină devierile de prețuri; respectarea cadrului normativ ce reglementează mecanismul de formare a prețurilor la produsele social importante; măsurile ce se impun de a fi întreprinse.
Reprezentantul ANRE a informat despre factorii ce au influențat scumpirile produselor petroliere, menționând despre faptul că majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale, acestea fiind condiționate de majorarea prețului de import și majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021.
Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a dispus crearea unui grup de experți în domeniu pentru a analiza cadrul normativ ce stabilește modalitatea de reglementare a prețurilor și a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislației pentru aplicarea metodei mai eficiente.
„Trebuie să analizăm situația din domeniu și dacă e necesar să pregătim modificări în legislație, pentru ca atât statul, cât și consumatorul să nu aibă de suferit. Consider că majorarea cheltuielilor agenților economici în condițiile unei crize pandemice este o urmare a unui management defectuos", a menționat Aureliu Ciocoi.
Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, a menționat că la momentul actual, instituția efectuează investigații care vizează unii operatori petrolieri. „Chiar dacă nu avem pârghii legale suficiente, trebuie să analizăm opțiunea unei eventuale înțelegeri de cartel între companiile petroliere, care au majorat identic prețurile pentru carburanți", a spus Răducan.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a prezentat informația cu privire la evoluția prețurilor la medicamentele utilizate pentru tratamentul COVID-19, menționând că tratamentul pacienților cu noul tip de coronavirus este gratuit în spitale pentru toți pacienții, indiferent dacă au sau nu polița de asigurare medicală. De asemenea, o mare parte din medicamentele prescrise bolnavilor care sunt tratați la domiciliu sunt compensate din Fondurile Asigurărilor de Asistență Medicală.
În condițiile în care legislația nu prevede reglementarea prețurilor pentru suplimentele alimentare, care sunt folosite în tratamentul infecției COVID-19, prețurile pentru acest tip de produse a înregistrat o creștere.
„Costurile pentru tratamentul COVID-19 sunt destul de mari. Este important ca Ministerul Sănătății să implementeze un mecanism de comunicare, astfel încât cetățenii să fie informați că medicamentele pentru tratamentul COVID-19 sunt compensate. De asemenea, este nevoie de o analiză amplă din partea Ministerului Sănătății privind necesitatea plafonării prețurilor pentru suplimentele alimentare. Trebuie să pregătim terenul pentru îmbunătățirea cadrului normativ", a declarat Aureliu Ciocoi.
În condițiile crizei pandemice și a recoltelor scăzute din anul precedent, a fost analizată și tendința creșterii prețurilor pentru produsele de panificație și cereale. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020, în comparație cu 2019, recolta a scăzut și respectiv, prețurile au înregistrat o creștere nesemnificativă. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a dat asigurări că se întreprind toate acțiunile pentru a menține nivelul prețurilor și a stocurilor necesare.
În acest context, organele abilitate monitorizează lunar evoluția prețurilor și cantitățile de cereale exportate. „Este nevoie să monitorizăm săptămânal cantitățile de export, astfel încât să asigurăm în continuare securitatea alimentară a Republicii Moldova", a conchis Aureliu Ciocoi.
Sursa:Moldpres