Evgheni Șevciuk a semnat aderarea regiunii transnistrene la Rusia

  • 09 Septembrie 2016 18:21
Evgheni Șevciuk a semnat aderarea regiunii transnistrene la Rusia

Liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă. Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească.La mai bine de 10 ani de la referendumul…

Liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă. Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească.

La mai bine de 10 ani de la referendumul din 2006, în care majoritatea populației din stânga Nistrului s-a pronunțat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea la Federația Rusă, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk a decis legiferarea plebiscitului și punerea în aplicare a rezultatelor acestuia.

Astfel, potrivit decretului semnat de acesta, prin stabilirea celor două obiective a fost definit vectorul de dezvoltare al regiunii pe termen mediu și lung.

În conformitate cu decretul lui Șevciuk, legislația transnistreană urmează de urgență să fie adusă în conformitate cu cea a Rusiei, sugerând Sovietului Suprem de la Tiraspol și executivului regional să-și coordoneze activitățile în acest scop.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată decretul liderului de la Tiraspol. În același timp mai mulți experți, printre care și directorul executiv al Asociației ”Promo-Lex”, Ion Manole, califică inițiativa drept una populistă, în condițiile în care în decembrie în regiune vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, iar în acest fel Evghenii Șevciuk încearcă  de a-și face capital electoral.

Decretul lui Șevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează  regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean.

După cum se mai menționează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi considerate nule și nu vor mai fi aplicate.

Evghenii Șevciuk a cerut de asemenea Guvernului regiunii secesioniste să instituie o comisie specială de stat care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanță a legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse. În componența comisiei urmează a fi recrutați experți străini, dar și reprezentanți ai comunității judiciare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău