Evgheni Șevciuk, ”categoric împotriva retragerii trupelor ruse din Transnistria”

  • 08 Noiembrie 2016 12:51
Evgheni Șevciuk, ”categoric împotriva retragerii trupelor ruse din Transnistria”

Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, se declară ”categoric împotriva retragerii trupelor ruse din Transnistria”, anunță agenția oficială transnistreană novostipmr.com, care citează TASS. Declarația a fost făcută în contextual în care Ucraina s-adeclarat gata să acorde un „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse din Republica Moldova.

Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a declarat pentru Radio Chișinău, că a ajuns la o înțelegere în acest sens cu omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, în cadrul discuțiilor de sâmbătă de la Odessa.

Potrivit lui Evgheni Șevciuk, trupele ruse din stânga Nistrului ”joacă un rol cheie în operația de pace de la Nistru”.

”Această operație este o garanție a păcii și stabilității în Transnistria. /…/Atât timp cât conflictul transnistrean nu a fost reglementat politic, nu are rost să fie retras grupul de trupe ruse, întrucât acest lucru va acutiza situația și ar putea duce la reluarea vărsărilor de sânge”, a spus Evgheni Șevciuk.

La rândul său, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant special al președintelui Vladimir Putin pentru relația cu Transnistria, s-a arătat nedumerit de faptul că nici Chișinăul, nici Kievul, atunci când au pus problema retragerii trupelor ruse din regiunea nistreană, nu s-au consultat nici cu Moscova, nici cu Tiraspolul.

”Sună de parcă Hondurasul ar fi promis să-i ajute Guatemalei să retragă trupele SUA din Coreea”, a scris Dmitri Rogozin pe contul său de Tweeter.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a acuzat aseară Rusia de standarde duble și de ”sfidare grosolană a unui stat suveran”.

MAEIE și-a exprimat “nedumerirea și indignarea” față de acțiunile militare desfășurate de către trupele ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”. Este vorba de așa-zise competiții militare, cu implicarea tehnicii grele, care s-au încheiat la 6 noiembriea.c., și care ar avea drept scop dezvoltarea interacțiunii forțelor militare ale Federației Ruse din stânga Nistrului cu structurile militare transnistrene.

„Neglijarea fățișă și demonstrativă a atitudinilor luate în repetate rânduri de către autoritățile moldovenești în legătură cu prezența militară ilegală a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova constituie în esență o manifestare de dispreț total față de normele și principiile dreptului internațional. Or, declarațiile făcute de către conducătorii Federației Ruse de la cele mai înalte tribune internaționale cu privire la atașamentul ferm față de normele civilizate pe care trebuie să se bazeze relațiile dintre state nu pot fi percepute altfel decât o manifestare a ipocriziei și dublelor standarde”, se spune în declarația MAEIE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău