Evenimentul Zilei: „Ample proteste în PMAN, este un început care va mătura toată această clasă politică” (Revista presei)

  • 02 Iulie 2018 09:30
Evenimentul Zilei: „Ample proteste în PMAN, este un început care va mătura toată această clasă politică” (Revista presei)

„Ample proteste în PMAN, titrează Evenimentul Zilei: „R. Moldova a devenit „un bolnav” al Parteneriatului Estic, este un început care va mătura toată această clasă politică”. Toată lumea este nemulțumită de actuala guvernare, de furtul miliardului, de justiția selectivă, de nivelul de trai scăzut... Dar scânteia care a aprins flacăra a fost, bineînțeles, invalidarea alegerilor din Chișinău, comentează Evenimentul Zilei.

Moldovenii nu au protestat atât de vehement când au aflat că s-a furat un miliard din bănci, pe care trebuie să-l plătim cu toții, dar s-au ridicat cu miile când le-a fost furat votul! Mii de oameni s-au adunat duminică, 1 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut validarea rezultatelor alegerilor locale noi din capitală, tragerea la răspundere a judecătorilor care au emis hotărârile de invalidare, dar și anularea sistemului electoral mixt, adoptat anul trecut.

Ziarul Național reține Rezoluția protestului: acțiuni de nesupunere civică, blocarea instituțiilor capturate și Adunarea Generală a Cetățenilor pe 26 august.

Ziarul de Gardă publică pe pagina sa de internet „imagini video EXCLUSIVE de pe teritoriul unității militare din strada Bulgară. În timp ce protestatari scandau „Jos mafia”, zeci de polițiști, pompieri și trupe speciale au fost dislocate pe teritoriul unității militare din strada Bulgară, din apropierea reședinței lui Vladimir Plahotniuc”, scrie publicația.

Portalul Tribuna comentează că „în situaţia creată, cel mai mult au de câştigat socialiştii. Autorul explică aceasta prin faptul că după invalidarea rezultatelor alegerilor din 3 iunie, relaţiile dintre PD și partidele pro-europene s-au deteriorat şi cel mai probabil se vor tensiona şi în continuare. Pe de altă parte, s-au deteriorat şi relaţiile actualei guvernări cu factorii de decizie europeni.

Astfel, după următoarele alegeri, PSRM fie va lua puterea de sine stătător, fie în parteneriat cu alt partid. Dacă până acum factorii de decizie europeni îşi legau speranţele de viitor exclusiv de o guvernare pro-europeană, acum, când şansele acesteia s-au diminuat simţitor, nu e exclus să asistăm la o schimbare de optică a Bruxelles-ului.

Posibil se va merge pe formula: Indiferent de culoarea politică a guvernării din RM, relaţia va fi determinată de modul de îndeplinire a angajamentelor, scrie Tribuna, amintind că o astfel de abordare în relaţiile dintre RM şi UE a existat în timpul guvernării comuniste”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
26 °C
cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,6 m/s
Fri
19 °C
Sat
18 °C
Sun
18 °C
Mon
21 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0864 0.0710
USD 17.9850 0.0268
RON 4.2180 0.0162
UAH 0.6839 -0.0035
RUB 0.2802 0.0019
Arhivă Radio Chișinău