Evenimentul Zilei: „Ample proteste în PMAN, este un început care va mătura toată această clasă politică” (Revista presei)

  • 02 Iulie 2018 09:30
Evenimentul Zilei: „Ample proteste în PMAN, este un început care va mătura toată această clasă politică” (Revista presei)

„Ample proteste în PMAN, titrează Evenimentul Zilei: „R. Moldova a devenit „un bolnav” al Parteneriatului Estic, este un început care va mătura toată această clasă politică”. Toată lumea este nemulțumită de actuala guvernare, de furtul miliardului, de justiția selectivă, de nivelul de trai scăzut... Dar scânteia care a aprins flacăra a fost, bineînțeles, invalidarea alegerilor din Chișinău, comentează Evenimentul Zilei.

Moldovenii nu au protestat atât de vehement când au aflat că s-a furat un miliard din bănci, pe care trebuie să-l plătim cu toții, dar s-au ridicat cu miile când le-a fost furat votul! Mii de oameni s-au adunat duminică, 1 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut validarea rezultatelor alegerilor locale noi din capitală, tragerea la răspundere a judecătorilor care au emis hotărârile de invalidare, dar și anularea sistemului electoral mixt, adoptat anul trecut.

Ziarul Național reține Rezoluția protestului: acțiuni de nesupunere civică, blocarea instituțiilor capturate și Adunarea Generală a Cetățenilor pe 26 august.

Ziarul de Gardă publică pe pagina sa de internet „imagini video EXCLUSIVE de pe teritoriul unității militare din strada Bulgară. În timp ce protestatari scandau „Jos mafia”, zeci de polițiști, pompieri și trupe speciale au fost dislocate pe teritoriul unității militare din strada Bulgară, din apropierea reședinței lui Vladimir Plahotniuc”, scrie publicația.

Portalul Tribuna comentează că „în situația creată, cel mai mult au de câștigat socialiștii. Autorul explică aceasta prin faptul că după invalidarea rezultatelor alegerilor din 3 iunie, relațiile dintre PD și partidele pro-europene s-au deteriorat și cel mai probabil se vor tensiona și în continuare. Pe de altă parte, s-au deteriorat și relațiile actualei guvernări cu factorii de decizie europeni.

Astfel, după următoarele alegeri, PSRM fie va lua puterea de sine stătător, fie în parteneriat cu alt partid. Dacă până acum factorii de decizie europeni își legau speranțele de viitor exclusiv de o guvernare pro-europeană, acum, când șansele acesteia s-au diminuat simțitor, nu e exclus să asistăm la o schimbare de optică a Bruxelles-ului.

Posibil se va merge pe formula: Indiferent de culoarea politică a guvernării din RM, relația va fi determinată de modul de îndeplinire a angajamentelor, scrie Tribuna, amintind că o astfel de abordare în relațiile dintre RM și UE a existat în timpul guvernării comuniste”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău