Evenimentele Pogromului evreiesc din Chișinău, prezentate într-o expoziție comemorativă

  • 21 Aprilie 2023 08:31
Evenimentele Pogromului evreiesc din Chișinău, prezentate într-o expoziție comemorativă

Evenimentele Pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903 au fost prezentate într-o expoziție comemorativă inaugurată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău. Detaliile expoziției se construiesc pe baza materialelor unei cărți care a devenit singurul memoriu publicat al unui martor direct al tragediei.

Valeria Suruceanu, directorul Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, a menționat pentru IPN că este vorba despre cartea intitulată „În zilele de doliu. Pogromul de la Chișinău din 1903”, semnată de Moisei Sluțkii, medic-șef al spitalului evreiesc din Chișinău. Cartea a fost oferită de Biblioteca Națională a Republicii Moldova pentru expoziție. Încă o sursă importantă datorită căreia a fost posibilă elucidarea acestei file dureroase în istorie a devenit cartea care conține notițele guvernatorului Basarabiei între anii 1903-1904, Serghei Urusov. Aceasta face parte din arhiva muzeului. La fel, muzeul a primit în dar una din cele trei monografii dedicate cercetării Pogromului din 1903 care a fost redactată de Josefina Cușnir, doctor habilitat.

„Noi am încercat să elaborăm un proiect conceptual care a fost bazat atât pe surse documentare, cât și pe obiecte de uz casnic de epocă din arhiva Muzeului Orașului Chișinău. La pregătirea expoziției au lucrat muzeografii și pictorul Igor Șerbina. Aceasta expoziție nu este tipică pentru muzeul nostru, deoarece s-a pus accentul pe partea vizuală și pe obiecte din arhiva muzeului. În cadrul expoziției sunt prezentate 24 de obiecte din arhiva noastră, precum și materiale din Arhiva Națională”, a spus directorul muzeului.

Valeria Suruceanu a afirmat că „noi, fiind parte a societății contemporane, trebuie să ne îndreptăm spre propria conștiință și să însușim lecțiile istoriei noastre prin intermediul acestei expoziții. Suntem o țară multietnică și trebuie să construim un dialog intercultural care poate să ne unească”. Potrivit ei, conflictele, mai ales xenofobia și dezumanizarea, distrug societatea noastră.

Curatorul expoziției și pictorul Igor Șerbina a spus că acest proiect este unul deosebit. În timpul pregătirii expoziției el a descoperit multe lucruri noi. „Este necesar ca acel conflict între individual și general să fie conștientizat astăzi. De aceea, acest proiect a fost important pentru mine nu numai din punct de vedere emoțional, dar și m-a ajutat să înțeleg mai bine situația actuală”, a precizat artistul plastic.

Pogromul evreiesc a avut loc la Chișinău pe 6-7 aprilie 1903 (19 – 20 aprilie, conform calendarului pe stil nou). În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei. Pogromul a fost un punct de cotitură pentru mulți evrei din Imperiul Rus, care au simțit cele întâmplate drept o profundă umilință. Mulți au părăsit țara, alții au rămas și i-au susținut pe activiștii evrei care creau unități de autoapărare.  

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău până la 10 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău