Evenimentele din Ucraina ar trebui să-i readucă la realitate pe moldoveni (Timpul)

  • 24 Februarie 2014 11:18
Evenimentele din Ucraina ar trebui să-i readucă la realitate pe moldoveni (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 24 FEBRUARIE

Evenimentul Zilei scrie că evenimentele din Ucraina vor avea un impact direct asupra Republicii Moldova. Exemplul Ucrainei denotă faptul că nu te poți juca cu viitorul oamenilor. În context, declarațiile comuniștilor și ale socialiștilor de Chișinău, precum că puterea de la Kiev trebuia să fie mai dură față de manifestanți, sunt cinice și lipsite de bun-simț, ba chiar criminale. Lecția ucraineană ar trebui însușită și de guvernanții de la Chișinău, punctează cotidianul. Inclusiv în ceea ce privește declarațiile belicoase ale comuniștilor și dodonilor: ar trebui să li se bareze participarea la alegeri celor care cheamă la vărsare de sânge, mai ales într-un stat vecin și prieten...
 
Timpul preia un articol în care sunt analizate scenarii pentru Ucraina. Fostul premier Mircea Druc susține că Planul lui Putin a eșuat, dar scindarea și un război sunt posibile. Și în Rusia ar putea începe un proces de dezmembrare, mai crede politicianul. Totodată, el remarcă faptul că după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina i-a mai descurajat (în tendințele lor separatiste) pe cei de la Tiraspol și pe cei de la Comrat.

Omul de afaceri care a locuit la Ceadâr-Lunga, stabilit astăzi la Moscova, Iuri Iacubov, susține că a finanțat referendumul din 2 februarie din Găgăuzia cu banii obținuți din vânzarea unui apartament din Chișinău. care îi aparținea, citim în Ziarul Național. Intr-un interviu, Iacubov spune că s-a stabilit de 10 ani în Rusia, după ce comuniștii aflați la guvernare în Republica Moldova i-au pus piedici afacerii sale din domeniul fermentării tutunului pe care o avea la Ceadâr-Lunga. Acesta spune că anterior a avut afaceri și în Ucraina.

Comratul pune condiții Chișinăului: dacă nu va recunoaște drept legale referendumurile din 2 februarie și nu va satisface și alte cerințe, populația autonomiei găgăuze va boicota alegerile parlamentare din toamna acestui an, scrie Adevarul. Pretențiile se conțin într-o rezoluție aprobată sâmbătă, la congresul aleșilor locali de toate nivelurile din regiune. Printre altele, participanții recomandă autorităților centrale să supună unui plebiscit național asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, înainte de semnarea acordului, și să condamne declarațiile unioniste ale președintelui României, Traian Băsescu. Potrivit Adevarul, la reuniune au participat peste 600 de aleși locali, precum și deputații Irina Vlah (Partidul Comuniștilor) și Igor Dodon (Partidul Socialiștilor). Luptele interne sunt utilizate de anumite forțe din interiorși din exterior pentru a destabiliza situația din țară în ajun de alegeri și pentru a împiedica asocierea la UE, susin experții.

Aroma își pierde tăria, titreaza Adevarul. Trei bănci, care sunt și cei mai mari creditori ai întreprinderii Aroma, insistă asupra lichidării celei mai vechi fabrici de divinuri din Republica Moldova, pentru a o vinde pe bucăți ca să-și recupereze imediat datoriile, relateaza publicatia. 280 de milioane de lei - este valoarea datoriilor pe care le are de rambursat Aroma. Sunt datorii față de bănci, la plata salariilor, a contribuțiilor sociale, taxe și impozite, precum și față de furnizori. Astăzi, la ora 11.00, Adunarea creditorilor urmează să decidă soarta celebrului producător de coniacuri Aroma.

Aflat pentru a doua oară la Chișinău, raportorul special ONU privind incluziunea socială a oamenilor cu dizabilități, vorbeste in Adevarul despre cum se vede țara noastră, din cărucior. Impresia generală e negativă. Societatea moldovenească nu-i incluzivă, iar Moldova nu-i o destinație prea confortabilă pentru oamenii în cărucior. Aici aproape totul este inaccesibil, afirma raportorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău