Evenimente organizate cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Marea Unire

  • 01 Decembrie 2017 15:22
0%
00:00:00
00:00:00

Cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Marea Unire, la Chișinău, dar și în alte  localități ale Republicii Moldova  au loc mai multe acțiuni dedicate marelui eveniment istoric. Este vorba despre marșuri unioniste, recitaluri de poezii, lansări de carte și proiecții de film. Evenimentele dedicate Unirii principatelor vor continua și sâmbătă.

Ziua Națională a tuturor românilor, a început astăzi  cu o rugăciune oficializată de preoții Mitropoliei Basarabiei. Ei au  săvârșit un Te-Deum și au înălțat rugăciuni pentru unitatea poporului român.

Mai mulți poeți și actori au adus un omagiu României, printr-un recital organizat la Casa Scriitorilor din Chișinău.

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este proiectat în aceste momente filmul documentar „Expedițiile memoriei. Jurnal de bord. Siberia – Irkutsk”. Autorii peliculei prezintă localități unde, în anul 1949, au fost deportați circa 6000 de basarabeni, interviuri cu martorii tragicului eveniment și descendenții victimelor, precum și o istorie a comunității românești din regiunea Irkutsk (Federația Rusă). Materialele documentare au fost colectate în cadrul proiectului de cercetare „Expedițiile memoriei 2016”.

Și la Orhei, de Ziua Națională a României, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”,organizează în aceste momente un Marș al Unirii.  Orheiul a fost printre primele localități care au cerut Unirea Basarabiei cu România, în 1918. Tot în Orhei a existat una dintre cele mai puternice mișcări de rezistență națională în perioada sovietică, ai cărei membri au plătit cu viața pentru a păstra neștearsă identitatea românească.

În după amiaza zilei de 1 decembrie, și la Chișinău vor avea loc două marșuri dedicat Zilei Naționale a tuturor românilor.  Primul marș va începe la ora 15, în fața Universității Pedagogice „Ion Creangă” și este organizat de un grup de unioniști. Cel de-al doilea  marș este organizat de Partidului Unității Naționale va începe la ora 18  în scuarul Gării Feroviare. 

Evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române de la 1 decembrie, 1918, vor continua și sâmbătă, 2 decembrie la Chișinău, când Alianța pentru Centenar organizează un marș unionist de amploare. Unul dintre organizatorii evenimentului, Oleg Chicu, reprezentat al Blocului Unității Naționale. 

Ziua de 1 decembrie marchează Ziua Națională a României și a românilor de pretutindeni. Acum 99 de ani,  la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău