Evenimente culturale, organizate la Chișinău pentru a marca 169 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

  • 15 Ianuarie 2019 08:21
Evenimente culturale, organizate la Chișinău pentru a marca 169 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

Astăzi se împinesc 169 de ani de la nașterea marelui poet al tuturor românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889).

Mihai Eminescu. Câteva note biografice

Data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate ca fiind pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani, deși informațiile privind acest subiect variază, scrie Mediafax

Eminovici Mihai era cel de-al șaptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier, Gheorghe Eminovici, și ai Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu.

Debutul literar

A debutat literar în 1866, în revista Familia a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu și sub acest nume a trăit și a scris literatură și a lucrat ca jurnalist.

Ani boemi

Din 1866 și până în 1869, a călătorit prin Transilvania până în București, prilej cu care a cunoscut realitatea românească, cu oameni și obiceiuri.

În 1867, s-a angajat ca sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor și copist la Teatrul Național din București, unde l-a cunoscut pe I. L. Caragiale. Cu această trupă a mers în turnee, continuând să publice poezie și proză și să facă traduceri. În 1968 începea proiectul de roman "Geniu Pustiu".

Viena și Berlin

Între 1869 și 1872 a fost student la Viena, mai precis "auditor extraordinar" la facultățile de filosofie și drept. Aici se va împrieteni cu Ioan Slavici și o va cunoaște pe Veronica Micle. Totodată, a început să colaboreze la publicația Convorbiri literare. Între anii 1872 și 1874 a fost student "extraordinar" la filosofie, la Berlin, cu o bursă acordată de cenaclul Junimea, dar nu s-a prezentat la examene.

În septembrie 1874 era numit director al Bibliotecii Centrale din Iași, iar Eminescu preda și logică, la Institutul academic, în locul lui A. D. Xenopol.

În 1875, rămas fără slujbă, Eminescu a primit postul de corector și redactor al părții neoficiale la Curierul de lași, unde numeroase rubrici erau realizate de el fără semnătură. A frecventat cu regularitate ședințele Junimii, unde l-a introdus și pe Ion Creangă. Tot în această perioadă s-a îndrăgostit de Veronica Micle.

În 1877, era invitat să intre în redacția ziarului Timpul, iar Eminescu a părăsit Iașiul și a venit la București, unde s-a dedicat gazetăriei. În 1880 era redactor-șef al publicației. Din această perioadă datează unele dintre marile lui poeme, precum "Scrisorile" și "Luceafărul".

 Pe 6 august 1879 a murit Ștefan Micle, iar văduva acestuia, Veronica, a venit la București, și-au făcut planuri de căsătorie, la care poetul a renunțat în anul următor.

În ianuarie 1883, Eminescu a fost internat pentru o vreme în spital, cu diagnosticul de "manie acută", starea sănătății lui fiind precară de foarte mulți ani. Potrivit mai multor specialiști, printre care și criticului Nicolae Manolescu, Eminescu suferea de psihoză maniaco-depresivă. În toamna anului 1883, Eminescu era trimis la un sanatoriu din Viena. În primăvara anului următor, Eminescu s-a întors la Iași, dar în noiembrie era internat în Spitalul Sfântul Spiridon din oraș.

Moartea

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Șuțu din strada Plantelor din București, unde oscilase, tragic, între perioade de aparentă sănătate și episoade de revenire a bolii.

În 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Române.

Opera literară

Creația literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice. Aparținând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influențată și de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar și de teoriile lui Arthur Schopenhauer și Immanuel Kant.

Mai multe evenimente culturale dedicate zilei lui Eminescu, se vor desfășura la Chișinău, astăzi, când este marcată Ziua Culturii Naționale pe ambele maluri ale Prutului.

Uniunea Scriitorilor din Moldova va organiza cu acest prilej mai multe conferințe, expoziții, fiind revalorificată colecția de carte dedicată poetului, din fondul Muzeului Literaturii Române, „Mihail Kogălniceanu”.

Tot la sediul Uniunii Scriitorilor va  avea loc simpozionul științific „Aron Pumnul – Mihai Eminescu”, dedicat influenței pe care a avut-o dascălul asupra viitorului poet.

În suita evenimentelor dedicate culturii naționale, organizate cu susținerea ICR, se va înscrie și lansarea cărții „Războiul Monumentelor”, semnată de Iulian Rusanovschi, ce relatează despre soarta monumentelor din Basarabia din perioada României Mari, distruse în perioada comunistă.

O expoziție a lucrărilor artistului plastic Valeriu Javinschi și un concert la Sala cu  Orgă, vor avea loc în cadrul Zilei Culturii Naționale, a anunțat  Directorul adjunct al Institutului Cultural Român din Chișinău Cătălin Bordeianu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău