Evenimente aniversare dedicate Unirii Principatelor Române - în București

  • 23 Ianuarie 2020 09:08
Evenimente aniversare dedicate Unirii Principatelor Române - în București

O serie de evenimente culturale și religioase aniversare dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859) se vor desfășura joi și vineri în București.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia joi, începând cu ora 10,30, o slujbă de Te Deum dedicată împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor.

De asemenea, la Sfânta Liturghie, oficiată de la ora 9,00 în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române.

Depunerea unor coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza (ora 10,45) va fi urmată de sesiunea de comunicări științifice "Unirea Principatelor Române: realizare, recunoaștere și beneficii", organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română, în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei.

La eveniment, programat de la ora 11,00, și-au anunțat participarea patriarhul Daniel, membru de onoare al Academiei Române, care va rosti un cuvânt de deschidere, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, moderatorul manifestării, academicienii Răzvan Theodorescu și Victor Spinei, vicepreședinți ai Academiei, și acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură al acestui for.

Cu prilejul celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Muzeul Național de Istorie a României va vernisa, joi, în sala Lapidarium, micro-expoziția "Mici însemne ale unor mari năzuințe. Simboluri ale Unirii Principatelor în filatelie și numismatică".

Prin această acțiune, înscrisă în cadrul seriei de evenimente "Exponatul lunii", MNIR va aduce astfel în atenția publicului câteva piese din patrimoniul Colecției Filatelice a României, respectiv al colecției Cabinetului Numismatic al instituției muzeale: o scrisoare francată cu marcă poștală din emisiunea "Principatele Unite", cu valoarea nominală de 30 parale, circulată între București și Brăila, 25-27 iunie 1862; un timbru poștal cu efigia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în oval, cu valoarea nominală de 5 parale și emis în anul 1865; două probe ale monedei de 5 sutimi din anul 1864 cu efigia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în profil spre dreapta pe avers și inscripția "PRINCIPATELE UNITE" alături de valoarea nominală și milesimul pe revers. Marca poștală și moneda reprezentând efigia lui Cuza sunt etalate și pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui, în luna martie.

Muzeul este deschis publicului în ziua de 24 ianuarie conform programului obișnuit.

Un program aniversar - "Mica Unire Muzicală", dedicat Unirii Principatelor Române, va avea loc joi, de la ora 17,00, la sediul central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii Metropolitane București (BMB).

În prima parte a spectacolului, artiștii din cadrul proiectului permanent al BMB "Opera la bibliotecă", vor oferi publicului un program special dedicat Unirii Principatelor. Evenimentul va fi prezentat de Cristina Lascu, care va recita din lirica românească. Repertoriul va include fragmente din muzica românească de operă, dar și alte piese muzicale ale compozitorilor naționali cunoscuți, însoțite de momente lirice care vor aduce aminte de actul de la 1859.

În partea a doua a spectacolului, începând cu ora 18,00, violonista Mioara Moroianu și pianistul Viniciu Moroianu vor prezenta un recital cameral cuprinzând Sonata nr. 3 în Mi bemol major, op. 12 de Ludwig van Beethoven, Sonata în fa minor, op. 4 Felix Mendelssohn Bartholdy și Elegie, op. 35 de Carmen Petra Basacopol.

De asemenea, începând cu ora 10,00, în holul principal al sediului central "Mihail Sadoveanu" va putea fi admirată expoziția "Frânturi de suflet românesc în ipostaze textile" sub semnătura etnologului Lucia Brad Paraschivescu.

Expoziția "Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859. 200 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza" va fi prezentată, vineri, la Casa Artelor "Dinu Lipatti" din București. Vizitatorii vor avea posibilitatea să asculte, în cadrul evenimentului, înregistrări celebre din creația marilor compozitori români, iar în Salonul de Muzică vor putea urmări cel de-al doilea episod al filmului "Unirile Românilor", realizat și produs de istoricul Radu Găină.

Evenimentul va continua cu un recital extraordinar de muzică românească susținut de violonista Simina Croitoru și de pianistul Alexandru Burcă. În program - George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Bela Bartok, Filip Lazăr, Mircea Chiriac, Constantin Dimitrescu, Constantin C. Nottara, Grigoraș Dinicu, Eugen Cuteanu, Sile Dinicu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național Cotroceni va fi deschis pentru vizitare pe 24 ianuarie, în intervalul orar 09,30 - 16,00, la împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza.

În apartamentele pe care le-a ocupat domnitorul, vizitatorii vor putea admira expoziția extinsă cu obiecte personale care au aparținut familiei Cuza, documente originale, dar și sabia de paradă, primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici.

Totodată, vor putea fi vizitate și expozițiile "REZISTENȚII. Amintire și recunoștință" și "30 de ani și o zi - revoluția tinerilor", aflate în prezent pe simezele Muzeului Național Cotroceni.

Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită.

Persoanele interesate sunt rugate să se programeze la adresa: [email protected] până miercuri, 22 ianuarie, la ora 16,00. Accesul se face doar în baza programărilor. Persoanele adulte trebuie să prezinte la intrarea în muzeu un act de identitate în original - carte de identitate, pașaport.

Muzeul Antipa va avea un program special de vizitare vineri, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, publicul putând trece pragul instituției între orele 10,00 -18,00 (ultima persoană poate intra la ora 17,00). Cu acest prilej, va putea fi vizitată și expoziția temporară de reptile vii "Vino să vezi cum joacă natura snake". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău