Eveniment dedicat scriitoarei japoneze Eiko Kadono, la Biblioteca „Ion Creangă"

  • 23 Decembrie 2019 19:14
 Eveniment dedicat scriitoarei japoneze Eiko Kadono, la Biblioteca „Ion Creangă

Elevi ai Liceului Teoretic „Ginta Latină” din Chișinău au aflat mai multe despre cultura și literatura japoneză în cadrul unui eveniment desfășurat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, dedicat scriitoarei japoneze pentru copii Eiko Kadono, care la 1 ianuarie va împlini 85 de ani. Elevii au aflat care sunt piesele ce alcătuiesc un kimono și au privit și un desen animat creat în baza unei cărți semnate de Eiko Kadono, transmite IPN.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și-a propus să promoveze toți scriitorii laureați ai premiului Hans Christian Andersen, a precizat Eugenia Bejan, director interimar al bibliotecii. Totodată, este și un prilej pentru copii să facă cunoștință cu literatura și cultura japoneză, în special cu cea pentru copii. În perspectivă, Biblioteca își dorește să organizeze și un atelier de animație cu un expert din Japonia.

Cultura japoneză este o cultură complexă, influențată de diverse culturi străine, a menționat, Atsutoshi Hagino, prim-secretar al Ambasadei Japoniei. De exemplu, sistemul japonez de scriere folosește caracterele chinezești adaptate. În Japonia, literatura pentru copii este foarte bogată, la fel ca și animația.

Eiko Kadono s-a născut la Tokyo. La patru ani rămâne orfană de mamă, iar tatăl ei a decis să-i acopere acest gol prin cărți, în special prin povești tradiționale, de unde și apare pasiunea pentru literatură. La 25 de ani a emigrat în Brazilia, unde s-a aflat doi ani. La întoarcere a scris povestea: „Vizitând Brazilia: băiatul Luizinio”, iar în 1985 a publicat romanul „Serviciul de livrare Kiki”, care a și fost ecranizat. Actualmente, este recunoscută ca fiind o scriitoare profesionistă pentru copii, fiind premiată cu diverse premii prestigioase în literatură. Eiko Kadono locuiește acum în orașul antic Kamakura, Japonia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău