Eveniment de închidere a proiectului „Hrisoavele Basarabene din perioada țaristă (1812 – 1917) și alte documente istorice din secolul XIX”, la Biblioteca Națională

  • 07 Octombrie 2019 08:54
Eveniment de închidere a proiectului „Hrisoavele Basarabene din perioada țaristă (1812 – 1917) și alte documente istorice din secolul XIX”, la Biblioteca Națională

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, au demarat la 1 octombrie 2017 proiectul „HRISOAVELE BASARABENE DIN PERIOADA ȚARISTĂ (1812 – 1917) ȘI ALTE DOCUMENTEISTORICE DIN SEC. XIX”, care s-a încheiat la 30 septembrie 2019.

Proiectul a fost finanțat de Ambasada SUA, prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Salvgardarea Culturală și a avut drept scop conservarea, restabilirea și valorificarea colecției de Acte basarabene/hrisoave, care este o colecție de unicat și reflectă viața economică, politică și culturală a Basarabiei în sec. XIX.

În cadrul proiectului au fost restaurate circa 200 de documente patrimoniale – colecția de Hrisoave basarabene a BNRM, au fost modernizate procesele de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul bibliotecii, au fost oferite echipamente speciale de curățare, dezinfecție, creare microclimă, mobilier specializat pentru expunerea documentelor de patrimoniu, au fost organizate traininguri internaționale cu implicarea specialiștilor americani în domeniul conservării și restaurării documentelor.

Hrisoavele basarabene reprezintă sursa primară de informație pentru cercetători, unele dintre acestea fiind singurele documente în limba română ce reflectă evenimentele locale și internaționale din acea perioadă.

La eveniment vor participa Excelența sa, Derec J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Ministru, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului va fi lansată expoziția „Acte basarabene în limba română din peroada țaristă (1812 – 1917).

Evenimentul va avea loc la 11 octombrie 2019, ora 11.00, blocul II, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău