Eveniment cu participarea unor oficiali de pe ambele maluri ale Prutului. La Chișinău a fost lansat Programul ”Orașe și comunități sustenabile”

  • 07 Aprilie 2023 13:42
Eveniment cu participarea unor oficiali de pe ambele maluri ale Prutului. La Chișinău a fost lansat Programul ”Orașe și comunități sustenabile”

Tranziția către orașe mai inteligente presupune reinventarea acestora din punct de vedere al sustenabilității, au declarat oficiali de pe ambele maluri ale Prutului la evenimentul de lansare a Programului ”Orașe și comunități sustenabile”. Acest program va fi implementat prin intermediul Asociației de Dezvoltare Locală „Smart City” care va prelua bunele practici ale organizației similare din România. Participanții la conferința de lansare au subliniat că printre obiectivele programului sunt dezvoltarea economică, incluziunea socială, managementul deșeurilor, accesul la spații verzi, transformarea digitală urbană și rurală, conectarea populației la platforme regionale, transmite Radio Chișinău.

Statutul de țară candidată la Uniunea Europeană a Republicii Moldova vine cu oportunitatea de dezvoltare și replanificare urbană, a declarat în cadrul evenimentului vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, potrivit căruia, implementarea conceptului de ”smart city” ar aduce un potențial de dezvoltare echilibrată regională:

„O oportunitate ca aceasta trebuie utilizată în primul rând pentru a vedea și a îmbunătăți calitatea vieții, și pentru a schimba radical relația dintre stat și cetățean. Or, noi despre asta vorbim, redefinim felul în care cetățeanul vede acest stat. Pentru că în sec. 21, statul nu mai este un coridor cu două lămpi, și trei birouri, unde să îl cauți pe Stepan Gavriloch să îți pună o ștampilă ”, a spus Dumitru Alaiba.

Digitalizarea fără sustenabilitatea dezvoltării orașelor este incompletă. România va susține inițiativele asociației din Rep. Moldova și le va îmbunătăți chiar, a spus directorul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, Dr. ing. Adrian Victor Vevera.

„Să putem identifica proiecte comune, să mergem împreună, atât pe proiecte din România sau Moldova, dar nu numai. Există și alte spații unde putem merge împreună. Și aici ne bucurăm de expertiza pe care  o mare parte din Dvs o aveți și pe alte spații, astfel încât să fie un eveniment de succes. eveniment de succes nu doar că ați lansat o nouă inițiativă, ci un eveniment de succes prin ceea ce se numește creșterea colaborării și dezvoltarea de noi punți”, a spus Victor Vevera.

Statul de țară candidată la Uniunea Europeană este cel mai oportun moment de a prelua bunele practici ale României în procesul de aderare, a spus președintele raionului Strășeni, Viorel Jardan.

„Avem statutul de țară candidată, este probabil cel mai oportun moment de a avea capacitatea și a prelua bunele practici, cel puțin din România, pentru a implementa bunele practici, pentru a implementa experiența și a o transpune în realitatea noastră, ținând cont de apropiere, ținând cont de faptul că suntem practic aceeași națiuni, doar că am rămas pe puține compartimente în urmă”, a menționat Viorel Jardan.

Prin intermediul Asociației pentru Dezvoltare Locală „Smart City”, în cadrul Programului ”Orașe și comunități sustenabile” se vor implementa proiecte de dezvoltare a comunităților cu includerea diversității, prezervarea tradițiilor, obiceiurilor și valorilor locale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău