VIDEO | Eveniment aniversar, dedicat istoricului, cercetătorului și scriitorului Iurie Colesnic, la Biblioteca Națională

  • 26 August 2020 12:20
VIDEO | Eveniment aniversar, dedicat istoricului, cercetătorului și scriitorului Iurie Colesnic, la Biblioteca Națională

Un eveniment aniversar, dedicat istoricului, cercetătorului și scriitorului Iurie Colesnic, a avut loc la Biblioteca Națională, cu ocazia împlinirii a 65 de ani. Cu această ocazie, a fost vernisată o expoziție de carte, manuscrise, ediții periodice, fotografii din colecțiile Bibliotecii Naționale și din biblioteca personală a istoricului, transmite IPN.

„Se zice că „nasc și la Moldova oameni”. Acest frumos citat, cu siguranță, îl putem transmite și domnului Colesnic – doctor honoris, cercetător, istoric, scriitor și un mare iubitor de neam. Domnule Colesnic, anul acesta, la o aniversare frumoasă – 65 de ani – Biblioteca Națională nu putea să nu organizeze un eveniment consacrat vieții și activității dumneavoastră, care este o activitate de arheolog documentar”, a declarat directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei. 

„Suntem foarte buni și foarte mulți, dar nu suntem uniți suficient. Dacă am fi uniți, am reuși mai multe. De aceea vă îndemn spre unire, pentru că unirea este salvarea noastră”, a menționat Iurie Colesnic. 

Academicianul Mihai Cimpoi, critic literar, a spus că marele merit al lui Iurie Colesnic este că a oferit un volum important de documente despre Chișinău. Potrivit lui, istoricul, foarte minuțios, studiind documentele le-a prezentat într-un mod autentic. „Iurie Colesnic a demonstrat că în Chișinău a existat permanent o viață culturală, o viață culturală românească. Chișinăul a fost o localitate culturală, a fost un centru cultural și rămâne”, a mai spus Mihai Cimpoi.


„Aș vrea să-l felicit pe Iurie Colesnic pentru că el combină istoria cu literatura. Și aici l-aș compara cu unii istorici, care sunt mai degrabă scriitori –Nicolae Iorga, Nicolae Bălcescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Anatol Petrencu – care scriu interesant. Când îi citești, istoria pătrunde la suflet și Iurie Colesnic face acest lucru”, a declarat academicianul Nicolae Dabija. Scriitorul a notat că cineva spunea că istoria nu este știință. Or, istoria este știință în măsura în care istoricul descoperă documente și, în acest sens, Iurie Colesnic descoperă documente interesante, prin intermediul cărților. Abia după ce descoperă el aceste documente, ele devin istorice.

Iurie Colesnic s-a născut pe 12 august 1955, în satul Dereneu din raionul Călărași, într-o familie de pedagogi. După un an de activitate în calitate de învățător de cultură fizică în satul Buda, Călărași a urmat cursurile Institutului Politehnic ,,S. Lazo” din Chișinău, Facultatea de Mecanică (actualmente Universitatea Tehnică din Moldova). A fost corector și redactor tehnic la revista ,,Scânteia leninistă”, apoi redactor-șef și director artistic la Studioul ,,Anima-Film”, directorul Centrului Național de Studii Literare și Muzeografie „M. Kogălniceanu”, concomitent deținând și funcția de director al Editurii „Universitas” etc.

A debutat publicistic în 1974, într-o revistă pentru copii, iar debutul literar l-a realizat în publicația „Nistru” (1977, nr. 4). Editorial debutează cu placheta de versuri pentru copii „Puiul îndrăzneț” (1980). Au urmat volume de versuri, însă nucleul preocupărilor îl constituie cercetările de arhivă privitoare la trecutul Basarabiei. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1988), doctor honoris causa al Universității Umanistice din Chișinău (2000), Maestru al Literaturii (2010). A fost decorat cu numeroase premii, distincții și medalii. și cu Ordinul de Onoare (2016). În 2018, a fost distins cu Premiu Național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău