Evaluarea provocărilor privind managementul incendiilor de vegetație a fost discutată la Chișinău

  • 09 August 2023 19:09
Evaluarea provocărilor privind managementul incendiilor de vegetație a fost discutată la Chișinău

Evaluarea necesităților și provocărilor privind managementul incendiilor forestiere și de vegetație a fost discutată astăzi la Chișinău, în cadrul unei mese rotunde organizată de EcoContact, cu sprijinul U. S. Forest Service, comunică MOLDPRES.

La întrunire au participat factori de decizie ai autorităților naționale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență și protecția mediului, precum și reprezentanți ai mediului academic, ai ariilor protejate. Din partea instituțiilor de profil au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ai Ministerului Mediului, ai Agenției ”Moldsilva”, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, scrie sursa citată.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi, a declarat că ”unul dintre obiectivele de bază ale statului, inclusiv prevăzute și în Programul de activitate a Guvernului vizează consolidarea mecanismului național de răspuns în situații excepționale prin asigurarea interoperabilității cu procedurile europene”.

De asemenea, secretarul de stat a menționat că, în 2022, pompierii au intervenit la peste 9.000 de incendii de vegetație pe întreg teritoriul țării. Suprafața afectată a depășit 152.000 de hectare de teren. Iar aceste misiuni în arderi de vegetație au reprezentat 1/3 din toate intervențiile realizate de pompieri în anul trecut.

Incendiile de vegetație reprezintă o amenințare constantă asupra vieților omenești, a mediului și biodiversității, a economiei, având un impact semnificativ asupra comunităților și a ecosistemelor naturale. În acest context, autoritățile naționale au menționat necesitățile și prioritățile comune în vederea gestionării eficiente a răspunsului răspunsul la incendii, pregătirea instituțiilor responsabile, inclusiv al celor gestionare de ocoluri silvice în gestionarea situațiilor excepționale precum și trasarea necesităților de instruire, echipare, consolidare a capacităților.

Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Aliona Rusnac, a vorbit despre dezvoltarea durabilă a sectorului forestier, prin conservarea și extinderea resurselor forestiere naționale, în vederea sporirii rezilienței climatice pe termen lung și a satisfacerii necesităților țării în produse și servicii generate de păduri. „În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%. În acest sens, Guvernul a aprobat de curând Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032. Astfel, în următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată”, a menționat Aliona Rusnac.

Masa rotundă a oferit un cadru propice pentru discuții ample privind strategiile de prevenire și gestionare a incendiilor de vegetație, analizându-se tehnologii și practici inovatoare, precum și sinergia între instituțiile relevante. De asemenea, s-a pus un accent deosebit pe importanța dezvoltării capacităților operaționale și tehnice pentru a face față provocărilor prezentate de astfel de evenimente.

În cadrul discuțiilor au fost prezentate, de asemenea, rezultatele Evaluării situației actuale privind incendiile forestiere și de vegetație în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău