Evaluare EXTERNĂ pentru universitățile cu program de master

  • 04 Iunie 2015 16:30
Evaluare EXTERNĂ pentru universitățile cu program de master

Programele de masterat vor fi evaluate, iar universitățile vor trebui să obțină o autorizare de funcționare pentru a putea înmatricula în continuare studenți la masterat.

Ministerul Educației a elaborat un proiect de Regulament cu privire la organizarea studiilor superioare de master, care prevede o serie de noutăți. 

Proiectul prevede că orice instituție de învățământ superior, publică sau privată, care dorește să ofere programe de studii superioare de master, urmează să treacă prin procesul de evaluare externă. Evaluarea va fi efectuată de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, care este deocamdată în proces de organizare, sau de o altă agenție de asigurare a calității calificată la nivel european. Ca urmare, instituțiile vor putea primi acreditare pe o perioadă de 5 ani, după care, iarăși vor trebui să treacă prin procesul de evaluare, a declarat șefa Direcției învățământ superior a Ministerului Educației, Nadejda Velișco.

Programele de masterat au nevoie de o evaluare independentă,  este de părere  Ion Spinei, prorector la Institutul de Formare Continuă.

Amintim că, la inițiativa Ministerului Educației, anterior au fost evaluate programele de  drept la treapta de licență. La trei instituții de învățământ superior s-a constatat că acestea nu corespundeau standardelor și urmau să fie închise.

O altă noutate a regulamentului privind programele de masterat este posibilitatea candidaților de a se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe programe de studiu, la una sau mai multe instituții de învățământ superior. Înmatricularea se va face, însă, la un singur program de master în cadrul unei singure instituții de învățământ superior.

Regulamentul va intra în vigoare după aprobarea lui de Guvern, astfel încât acesta ar putea fi aplicat de la începutul anului de studiu 2015-2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
17
Mon
16
Tue
16
Wed
17
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău