Evaluare britanică: Forțele desfășurate de Belarus la graniță vor împiedica o parte din trupele ucrainene să lupte în Donbas

  • 16 Mai 09:24
Evaluare britanică: Forțele desfășurate de Belarus la graniță vor împiedica o parte din trupele ucrainene să lupte în Donbas

Forțele trimise de Belarus lângă graniță vor bloca cel mai probabil o parte din trupele ucrainene, astfel încât ele nu vor mai putea fi trimise în Donbas, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de luni dimineață privind invazia rusă în Ucraina.

În actualizarea sa zilnică, ministerul a declarat că Belarus a „anunțat desfășurarea de forțe pentru operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării”, scrie digi24.ro.

„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va imobiliza probabil trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu poată fi desfășurate în sprijinul operațiunilor din Donbas”, a afirmat ministerul.

Cu toate acestea, actualizarea a precizat că, în ciuda speculațiilor anterioare, forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict, însă „teritoriul belarus a fost folosit ca punct de sprijin pentru avansul inițial al Rusiei asupra Kievului și a Cernihivului. De asemenea, Rusia a lansat raiduri aeriene și atacuri cu rachete din Belarus”.

„Președintele belarus Lukașenko încearcă probabil să găsească un echilibru între sprijinul pentru invazia Rusiei și dorința de a evita o participare militară directă, cu riscul sancțiunilor occidentale, al represaliilor ucrainene și al unei posibile nemulțumiri în cadrul armatei belaruse”, potrivit britanicilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Thu
27
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău