EUvsDiSiNFO prezintă eforturile Kremlinului de reciclare a propagandei anti-occidentale și anti-Ucraina cu prilejul Zilei Victoriei

  • 13 Mai 2022 14:29
EUvsDiSiNFO prezintă eforturile Kremlinului de reciclare a propagandei anti-occidentale și anti-Ucraina cu prilejul Zilei Victoriei

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), prin intermediul proiectului EUvsDiSiNFO, prezintă, într-o scurtă analiză, practicile de dezinformare și de răspândire a știrilor false folosite de Kremlin pentru reciclarea propagandei anti-occidentale și anti-Ucraina, pentru a arăta, cu prilejul Zilei Victoriei în Europa, că Rusia este victima operațiunilor vestice de destabilizare și personajul pozitiv din războiul cu neonaziștii ucraineni, transmite CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, comunitatea internațională a comemorat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, sărbătorind Ziua Victoriei în Europa la 8 mai, marcând cea de-a 77-a aniversare a victoriei Aliaților asupra naziștilor și a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Cu toate acestea, Kremlinul își concentrează spectacolul victoriei pe o altă dată, 9 mai.

În acest an, datorită în mare parte războiului Rusiei împotriva Ucrainei, lansat la 24 februarie, ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin a fost plin de narațiuni înșelătoare și minciuni sfruntate despre „operațiunea militară specială” în curs de desfășurare în Ucraina. În timp ce majoritatea mass-mediei și a agențiilor de știri de renume au făcut previziuni cu privire la eventualul conținut al discursului lui Putin de Ziua Victoriei, agențiile de dezinformare controlate de statul rus au profitat de ocazie pentru a acuza Vestul de panică și „rusofobie”.

În special, în zilele premergătoare datei de 9 mai, probabil simțind absurditatea copleșitoare a prezentării debaclei militare rusești din Ucraina ca fiind un succes, dezinformatorii Kremlinului au depus eforturi pentru a distanța parada de „Ziua Victoriei” de evenimentele din Ucraina. Astfel, atunci când Putin și-a rostit discursul, nu a fost surprinzător faptul că notele de celebrare a „victoriilor” din Ucraina nu se găseau nicăieri. În schimb, discursul lipsit de strălucire și sub așteptări a reciclat în mare parte binecunoscutele metafore de dezinformare ale Kremlinului, reluând discursul odios al lui Putin din 24 februarie.

La momentul oportun, a fost lansată o alarmă cu privire la faptul că Ucraina se pregătește să invadeze teritoriul Donbasului și chiar Rusia. Apoi a urmat reciclarea acuzațiilor potrivit cărora Ucraina ar fi comis un genocid și ar fi atacat civilii din Donbas. Afirmațiile absurde privind presupusa „monstruozitate” a Ucrainei au fost juxtapuse în mod convenabil cu afirmațiile sincer absurde că Rusia dorește doar pace. Bineînțeles, nicio diatribă a lui Putin despre Ucraina nu ar putea fi completă fără motivul preferat de dezinformare al Kremlinului – Occidentul se folosește de Ucraina pentru a păta gloria Rusiei.

Cu toate acestea, au existat câteva unghiuri noi de dezinformare în narațiunea falsă a Kremlinului cu privire la Ucraina. Cel mai demn de remarcat este faptul că Putin a caracterizat fără rușine „operațiunea militară specială” din Ucraina ca fiind continuarea Marelui Război Patriotic, susținând practic că Rusia încă se luptă cu naziștii din al Doilea Război Mondial. Obsesia Kremlinului de a lupta împotriva naziștilor a fost apoi oferită cu ușurință ca motiv pentru un atac preventiv asupra Ucrainei.

Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea ca ei să te trateze pe tine

În timp ce reportajul din 9 mai a dominat în general ecosistemul dezinformării controlate de statul rus în ultima săptămână, acesta nu a fost singurul obiectiv al propagandiștilor pro-Kremlin. Putin poate încerca să invoce respectul față de „valorile tradiționale”, dar, într-o pervertire grotescă a regulii de aur „Tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea ca ei să te trateze pe tine” (Luca 6:31), încercările Kremlinului de a transfera vina pentru crimele sale din Ucraina sunt aproape complete. În încercarea de a distrage atenția lumii de la atrocitățile pe care Rusia le-a comis în teritoriile ocupate din Ucraina, posturile de dezinformare pro-Kremlin au acuzat fără rușine Ucraina de crime împotriva umanității.

Urmând tactica de a proiecta asupra altora fărădelegile Rusiei, actorii pro-Kremlin care se ocupă de dezinformare au continuat să lanseze acuzații nefondate la adresa Occidentului pentru că se folosește de Ucraina pentru a destabiliza securitatea globală. Destul de ciudat, aceiași agenți de dezinformare care își amenință publicul cu „Occidentul atotputernic” care caută să distrugă Rusia fac, de asemenea, afirmații potrivit cărora ajutorul acordat de Occident Ucrainei este inutil. Se pare că vor să aibă și prăjitura și să o și mănânce.

Cea mai recentă țintă a jocului Kremlinului de a transfera vina și de a dezavua operațiunile cu steaguri false care ar fi fost organizate împotriva Rusiei a fost Republica Moldova. Dezinformarea a variat de la alimentarea temerilor și a panicii cu privire la atacurile din apropierea marelui depozit de muniții din Transnistria, la prezentarea sprijinului financiar acordat de UE Moldovei ca finanțare pentru „propaganda antirusească”, până la acuzația Occidentului de militarizare a Moldovei pentru a o antrena în războiul din Ucraina. Niciuna dintre aceste afirmații de dezinformare nu este susținută de fapte, dar toate se încadrează perfect în manualul de dezinformare al Kremlinului folosit în alte părți.

Citiți continuarea pe CaleaEuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău