Eurovision 2017 | Ucraina riscă excluderea din competiție dacă nu va permite Rusiei să participe

  • 31 Martie 2017 11:23
Eurovision 2017 | Ucraina riscă excluderea din competiție dacă nu va permite Rusiei să participe

Ucraina riscă să fie exclusă de European Broadcasting Union (EBU) de la edițiile viitoare ale Eurovision dacă nu va găsi o soluție prin care să îi permită Rusiei să participe la competiția de la Kiev, a declarat directorul general al asociației, Ingrid Deltenre, în cadrul unui interviu acordat cotidianului elvețian Blick, informează Digi24.

„Lucrăm din greu pentru a găsi o soluție care să le permită tuturor celor 43 de concurenți să participe la ediția din acest an a Eurovision Song Contest. Conform procedurii, dacă se descoperă că un radiodifuzor a încălcat regulile concursului, acest lucru va fi discutat în comitetul de conducere al competiției,  ESC Reference Group, după evenimentul care va fi transmis în direct în luna mai, urmând să fie luată o decizie, în cazul în care se impun anumite acțiuni”, a transmis EBU, la solicitarea ESC Daily.

Ingrid Deltenre se află în negocieri cu prim-ministrul ucrainean Volodîmîr Hroisman și cu președintele țării, Petro Poroșenko, pentru a găsi o „soluție mulțumitoare”. „Acest comportament al Ucrainei este absolut inacceptabil. Regret profund că Eurovision Song Contest este abuzat pentru interese politice. Competiția ar trebui să încânte și să aducă împreună milioane de persoane, nu trebuie să fie folosită pentru a îi incita pe unii împotriva altora”, a spus Ingrid Deltenre în cadrul interviului acordat ziarului Blick.

Ingrid Deltenre a anunțat că dacă nu va fi găsită nicio soluție în următoarele câteva săptămâni, Ucraina riscă excluderea temporară de la Eurovision Song Contest.

Pe de altă parte, Jon Ola Sand, supervizorul executiv al Eurovision Song Contest, a declarat, în urmă cu o săptămână, că EBU trebuie să respecte legile țării care găzduiește competiția. „EBU trebuie să respecte legile țării care găzduiește competiția, dar continuăm dialogul cu autoritățile ucrainene cu ambiția de a avea toți concurenții prezenți pe scenă la Kiev, ceea ce reprezintă, desigur, opțiunea noastră preferată”, a spus Jon Ola Sand.

Serviciul de Securitate al Ucrainei i-a interzis reprezentantei Rusiei, Julia Samoilova, accesul în țară pe o perioadă de trei ani și, prin urmare, participarea la competiția muzicală, după ce artista a intrat în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în anul 2014, direct din Rusia, nu prin Ucraina. Un purtător de cuvânt de la Kremlin a spus că decizia este „nedreaptă” și a cerut Ucrainei să se răzgândească.

Din punctul nostru de vedere, decizia este cât se poate de nedreaptă. Este păcat. Și sperăm că se vor răzgândi”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt de la Kremlin, adăugând că decizia de a îi interzice accesul Juliei Samoilova la Eurovision devalorizează competiția.

EBU a oferit soluția paticipării Rusiei prin legătură video directă, variantă care a fost respinsă de Rusia, potrivit bbc.com.

Pe 13 martie, Rusia a anunțat numele artistului care o va reprezenta la Eurovision 2017, punând astfel capăt zvonurilor despre posibilitatea de a boicota, din motive politice, acest concurs muzical internațional, care se va desfășura la Kiev. Cântăreața Julia Samoilova, născută în aprilie 1989 în localitatea rusă Ukhta, a fost confirmată în calitate de reprezentată a Rusiei la concursul Eurovision 2017 de reprezentanții postului public de televiziune din această țară cu doar o zi înainte de expirarea termenului oficial de transmitere a numelor concurenților.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a negat într-un interviu acordat agenției de presă TASS că desemnarea cântăreței Julia Samoilova ar reprezenta o provocare din partea Rusiei.

Cântecul „Flame is Burning” a fost compus de Leonid Gutkin, același muzician care a compus și piesele cu care Rusia a concurat la Eurovision în anii 2013 și 2015. Julia Samoilova se deplasează într-un scaun cu rotile încă din copilărie, după ce a fost diagonisticată cu amiotrofie spinală, o maladie neuromusculară progresivă care determină slăbirea mușchilor. În 2013, ea a fost finalistă a concursului „X Factor” din Rusia, iar în 2014 a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Soci. Julia Samoilova ar trebui să interpreteze piesa ”Flame is Burning” în cea de-a doua semifinală a concursului Eurovision, pe 11 mai.

Ucraina va găzdui ediția din acest an a concursului Eurovision, în luna mai, după ce cântăreața Jamala a câștigat competiția în 2016, organizată în Suedia. Cântecul ei, intitulat ”1944”, a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mulți dintre cetățenii din Rusia au spus că rezultatul concursului din 2016 a fost unul politic.

Rusia și Ucraina se află în conflict de la anexarea Peninsulei Crimeea. În plus față de criticile aduse Moscovei pentru anexarea Peninsulei Crimeea, Ucraina acuză guvernul rus că i-a înarmat pe separatiștii rebeli din regiunea ucraineană Donbas. În urma acelui conflict armat, izbucnit în 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise.

România va fi reprezentată la Eurovision 2017 de Ilinca și Alex Florea cu piesa „Yodel it!”.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc în perioada 9 - 13 mai, cu semifinalele pe 9 și 11 mai. Reprezentanții României vor concura în prima parte a celei de-a doua semifinale. Alături de România, în competiție s-au mai înscris 42 de țări. România nu a putut participa la competiția de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR față de EBU, instituția care organizează concursul Eurovision.

Televiziunea Română și European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, în luna octombrie, la un acord prin care să facă posibilă revenirea României la Eurovision și difuzarea, de către postul public de televiziune, a ediției din 2017.

Eurovision este o competiție muzicală internațională anuală, la care participă țările ce dețin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociație a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 și este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume.

Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audiențe care depășesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiștii ale căror cariere internaționale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alții, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) și Julio Iglesias (locul 4 în 1970).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1
Ninsoare ușoară
Umiditate:96 %
Vint:4,1 m/s
Thu
1
Fri
7
Sat
7
Sun
5
Mon
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău