Eurostat: Ungaria, Letonia,Slovacia și România, cel mai semnificativ avans al prețurilor producției industriale în UE

  • 04 Aprilie 2023 15:46
Eurostat: Ungaria, Letonia,Slovacia și România, cel mai semnificativ avans al prețurilor producției industriale în UE

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut cu 14,5% în Uniunea Europeană și cu 13,2% în zona euro, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Agerpres.

Conform acestor date, prețurile producției industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, iar cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Ungaria (56,1%), Letonia (37,4%), Slovacia (33,8%) și România (27,5%).

Eurostat precizează că în februarie prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de un avans de 20,1% al prețurilor la energie, de 16% la prețurile pentru bunurile de folosință imediată, de 9,7% la prețurile bunurilor intermediare, de 8,8% la prețurile bunurilor de folosință îndelungată și de 7,6% la prețurile bunurilor de capital.

În februarie, comparativ cu luna precedentă, prețurile producției industriale au înregistrat o scădere de 0,5% în zona euro și de 0,6% în Uniunea Europeană, după un declin de 2,8% în zona euro și de 2,3% Uniunea Europeană, în ianuarie.

Cele mai semnificative scăderi ale prețurilor produselor care ies pe porțile fabricilor au fost înregistrate în Bulgaria (minus 7,9%), Grecia (minus 3,3%) și Belgia (minus 3,2%) iar cele mai mari creșteri în Slovacia (11,5%), Slovenia (2,7%) și Portugalia (2,5%). România a raportat un declin de 0,1% în februarie, după o expansiune de 1,8% luna precedentă.

Eurostat precizează că în februarie prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de un declin de 2,1% al prețurilor la energie și de 0,1% la prețurile bunurilor intermediare, în timp ce prețurile bunurilor de capital au crescut cu 0,4%, prețurile bunurilor de folosință îndelungată au urcat cu 0,5% iar prețurile la bunurile de folosință imediată au înregistrat un avans de 0,6%.

Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău